Kako pripraviti škotska jajca – nasveti in preprost recept

ByAna Koren

23. novembra, 2022
Kako pripraviti škotska jajca – nasveti in preprost recept

Škotska jajca so eden najbolj priljubljenih britanskih prigrizkov. To so trdo kuhana jajca, ki jih zavijemo v mleto meso, potresemo z drobtinami in nato zlato ocvremo in hrustljavo ocvremo na olju. So običajna hrana za piknike in jih je mogoče naročiti v večini britanskih pubov.

Tradicionalno jih jemo ohlajene, lahko pa tudi tople, najbolje s kislimi kumaricami, svežo solato in gorčično omako. V zadnjih letih je ta jed vse bolj priljubljena in jo najdemo na top seznamih gastronomskih publikacij, pa tudi v restavracijah z Michelinovimi zvezdicami.

Priprava korak za korakom

Jajca lahko skuhate tako, da so rumenjaki trdi ali rahlo tekoči, izbira je vaša. Če imate raje mehko kuhano različico, jih kuhajte 4 minute. Upoštevajte, da bo zelo tekoča jajca težje olupiti. Za popolnoma kuhane rumenjake kuhamo 6 minut.

Ne pozabite, da se bo jajce še naprej kuhalo v cvrtniku ali pečici. Po kuhanju jih potopite v ledeno kopel, da se ne prekuhajo. Pustite, da se popolnoma ohladijo in jih boste lažje olupili. Olupljena, kuhana jajca povaljajte v moki, saj se bodo tako druge sestavine bolje absorbirale.

Ko jajca premažemo z mešanico mletega mesa, pazimo, da v zmesi ni razpok, ker če pride olje med meso in jajca, lahko razpadejo. Škotska jajca so tradicionalno globoko ocvrta, da dobijo dodatno hrustljavo skorjico, lahko pa jih spečete tudi v pečici. 

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Iz navedenih količin sestavin boste dobili 4 porcije.

  • 500 g mlete svinjine
  • 1 rezina starega kruha
  • 100 ml mleka
  • 1 čebula
  • 2 stroka česna
  • 6 jajc
  • 100 g ostre moke
  • 150 g krušnih drobtin
  • peteršilj
  • sol, poper

Postopek priprave

Kruh namočite v mleko. Čebulo drobno sesekljajte in pražite v ponvi, da postekleni. Odcejenemu kruhu dodajte čebulo, drobno sesekljan peteršilj, sesekljan česen, meso, sol, poper in na koncu dodajte 1 jajce, dobro premešajte, da se sestavine povežejo.

4 jajca kuhajte 5-7 minut, jih ohladimo in olupimo.

Mesno mešanico razdelite na 4 dele. Vzemite četrtino, v dlani oblikujte polpet, na sredino dajte jajce, zapremo z mesom in z rokami oblikujte kroglico. Prepričajte se, da je jajce obloženo z vseh strani. Postopek ponovimo z ostalimi jajci.

Pripravljeno jajce povaljajte v moki, stepenem jajcu in drobtinah, pecite eno za drugo. Obračajte z žlico, da se enakomerno zapečejo in ne izgubijo oblike.

Pečena jajca odstranimo na papirnato kuhinjsko brisačko, da vpije odvečno maščobo. Postrezite topla.

Dober tek!

Foto: iStock