Kako pripraviti vrhunsko Martinovo kosilo? Imamo recepte!

ByAna Koren

11. novembra, 2023 ,

Kako pripraviti vrhunsko Martinovo kosilo? Imamo recepte!

Martinovo, slovenski praznik blagoslova vina in zahvale za bogato letino je tukaj in nič ne pričara bolj prazničnega vzdušja kot vonj sveže pečene goske, ki se širi po vaši kuhinji. Če želite presenetiti svoje družinske člane in prijatelje s tradicionalnim martinovim kosilom, smo pripravili recept za vrhunsko kosilo, ki vas bo popeljalo na pravo kulinarično popotovanje.

Sestavine za pečeno gosko

  • 1 cela gos (približno 4-5 kg),
  • sol in poper po okusu,
  • 2 jabolki, narezani na krhlje,
  • 1 skodelica kostanjev (lahko so sveži ali konzervirani),
  • 1 čebula, narezana na krhlje,
  • 2 vejici rožmarina,
  • 2 vejici timijana,
  • 4 stroki česna, narezani na tanke rezine,
  • 1 skodelica piščančje juhe,
  • 1 skodelica belega vina,
  • 2 žlici oljčnega olja,

Navodila:

  1. Najprej gos dobro operite in osušite s papirnatimi brisačami. Odstranite morebitno perje in odrežite odvečno maščobo.
  2. Začinite notranjost in zunanjo stran gosi s soljo in poprom po okusu.
  3. V notranjost gosi položite narezane jabolke, kostanje, čebulo, rožmarin, timijan in rezine česna.
  4. Prsi gosi prebodite s konico noža, da se maščoba enakomerno razporedi med peko.
  5. Gosko položite v globok pekač z dnom, ki ga lahko odstranite, in jo postavite v predhodno ogreto pečico na 180 stopinj Celzija.
  6. Gosko pecite približno 3 do 3,5 ure, pri čemer jo vsakih 30 minut prelijte s piščančjo juho, belim vinom in oljčnim oljem.
  7. Med peko gos občasno obrnite, da se enakomerno zapeče in postane hrustljava.
  8. Ko je gos pečena, jo vzemite iz pečice in pustite počivati vsaj 15 minut, preden jo narežete na porcije.
  9. Medtem, ko gos počiva, lahko pripravite omako iz soka, ki se je nabral med peko, tako da ga precedite in ga zavrete na štedilniku.

Mlinci:

Sestavine:

  • 200 g mlincev,
  • 2 skodelici vrele vode,
  • 2 žlici masla,
  • sol po okusu.

Navodila:

  1. Mlince postavite v veliko skledo.
  2. Vrelo vodo prelijte čez mlince in jih premešajte. Pokrijte skledo s kuhinjsko krpo in pustite, da se mlinci namočijo približno 10-15 minut, da postanejo mehki.
  3. Po namakanju odcedite odvečno vodo.
  4. V ponvi stopite maslo na srednji vročini.
  5. Dodajte mlince v ponev z maslom in jih pražite, občasno premešajte.

Dušeno rdeče zelje:

Sestavine:

  • 1 srednje velika glava rdečega zelja,
  • 1 čebula, narezana na drobne koščke,
  • 2 žlici oljčnega olja,
  • 2 žlici kisa,
  • 2 žlici sladkorja,
  • Sol in poper po okusu,
  • 1 skodelica jabolčnega soka ali rdečega vina.

Navodila:

  1. V veliki ponvi segrejte oljčno olje na srednji vročini.
  2. Dodajte narezano čebulo in jo kuhajte, dokler ne postekleni.
  3. Dodajte narezano rdeče zelje v ponev in premešajte, da se prekrije z oljem in čebulo.
  4. Dodajte kis, sladkor, sol, poper in jabolčni sok (ali rdeče vino). Dobro premešajte vse sestavine.
  5. Zmanjšajte temperaturo na nizko in pokrijte ponev. Dušite zelje približno 45-60 minut, občasno premešajte. Po potrebi dodajte malo vode, da se prepreči izsušitev.
  6. Ko je rdeče zelje mehko in dobro dušeno, je pripravljeno.
  7. Postrezite dušeno rdeče zelje kot prilogo k pečeni gosi in mlincem.

S recepti pečeno gosko, mlince in dušeno rdeče zelje boste ustvarili popolno martinovo kosilo, ki bo navdušilo vaše goste.

Dober tek!

Vir in foto: Portal24