Kako razlikovati simptome med napadom panike in srčnim napadom?

ByAna Koren

14. marca, 2023

Kako razlikovati simptome med napadom panike in srčnim napadom?

Simptome je težko razlikovati in se pojavijo hitro ter nenadoma. Čutite tiščanje v prsih, srce vam bije hitreje in začnete se potiti. To je zaskrbljujoč scenarij in vaš um hiti, da bi ugotovil, kaj se dogaja. Imate morda srčni infarkt? Ali pa gre le za napad panike? Pogosto je zelo težko ugotoviti razliko (še posebej, če niste nikoli imeli nobenega od njih), kar samo še poveča zmedo in stres.

Glede na to, da sta oba omenjena pojava zelo resna, je pomembno, da prepoznate, katerega doživljate. Tako boste lahko prejeli ustrezno zdravljenje. Kardiologinja Mistyann-Blue Miller je zato pojasnila, kaj imata ti dve zdravstveni stanji skupnega in v čem se pravzaprav razlikujeta.

Kakšni so simptomi infarkta ali srčnega infarkta?

Do srčnega infarkta ali infarkta pride, ko del vašega srca ne dobi dovolj krvi. To se običajno zgodi, ker je arterija, ki srce oskrbuje s krvjo, blokirana. Pogosti simptomi srčnega infarkta vključujejo bolečino ali pritisk v prsnem košu, hiter srčni utrip, občutek omotice ali omedlevice. Povečano je znojenje, bolečina ali nelagodje v zgornjem delu telesa, kot so čeljust, vrat, roke, ramena ali hrbet. Pojavi se zasoplost, slabost ali bruhanje.

Srčni infarkt je lahko smrtno nevaren. Zato upoštevaje simptome in ne čakajte, da vidite, ali simptomi izginejo sami od sebe, temveč takoj poiščite zdravniško pomoč.

Kakšni so simptomi napada panike?

Napad panike je nenaden napad močnega strahu ali tesnobe v človeku. Največkrat ga povzroči kakšna travma ali neprijeten dogodek. Čeprav napadi panike sami po sebi niso življenjsko nevarni, močno vplivajo na kakovost življenja in psihično počutje. Ljudje, ki imajo redne ali pogoste napade panike, imajo lahko panično motnjo, vrsto anksiozne motnje. Klinika Cleveland poroča, da se izoliran napad panike lahko zgodi vsakomur, tudi brez diagnoze panične motnje.

Simptomi napada panike vključujejo nenaden občutek močne tesnobe in strahu, bolečine v prsnem košu, težko dihanje, razbijanje srca, znojenje, tresenje, šibkost, omotico, bolečine v trebuhu ali slabost.

Glavna razlika med napadom panike in srčnim napadom

Simptomi teh dveh zdravstvenih stanj so lahko zaskrbljujoče podobni. Tako dr. Miller govori o glavnih razlikah, da jih lahko ločite. O lokaciji bolečine, vrsti bolečine in sprožilcih.

Kardiologinja pojasnjuje, da se v obeh primerih pojavi nelagodje v prsnem košu. Pri srčnem infarktu, se ta bolečina razširi tudi na druga področja, kot so roka, čeljust ali vrat. Po drugi strani pa dr. Miller trdi, da bo bolečina verjetno ostala v predelu prsnega koša, če gre le za napad panike.

Prav tako je pri srčnem infarktu občutek močnega pritiska v prsih in lahko pride do občutka, podobnega refluksu. Napad panike pogosto povzroči zbadajoč občutek, kar pa ne velja za srčni napad. Prisoten je tudi neprijeten občutek v prsih, ki ga je težko opisati, skupaj s pospešenim bitjem srca. In kot zadnjo, a enako pomembno razliko, dr. Miller izpostavi sprožilce. Kot pojasnjuje, se srčni infarkt najpogosteje pojavi po fizičnem naporu ali preutrujenosti, kar pa ne velja za napade panike.

Foto: Pexels Princesa.si