Kako se bo z draginjo spopadla Golobova vlada? Povprečna plača se je namreč dvignila za 1,2 odstotka, energenti in hrana pa za več kot 30 odstotkov

Cene hrane, pa tudi energentov, niso tako poskočile že 20 let. To je prvi izziv, s katerim se bo spopadla vlada Roberta Goloba. Gospodarsko ministrstvo ima ukrepe že pripravljene, a jih še ne razkrivajo. Bodo pa že v prihodnjem tednu sklicali sestanke s trgovci in proizvajalci ter se skušali z njimi dogovoriti za porazdelitev bremena višanja cen.

Cene življenjskih potrebščin rastejo. Kruh se je v primerjavi z lanskim letom podražil za 18 odstotkov, jajca za 13, mleko za 18, olje pa kar za 44 odstotkov. K rekordni inflaciji najbolj prispevajo podražitve energentov. Plin je dražji za 37 odstotkov, bencin za 30. Neto povprečna plača se je se je v letu dni dvignila le za 1,2 odstotka.

Za izboljšanje razmer ima vlada na voljo dva scenarija. Ekonomist Bogomir Kovač meni: “Eden je ta, da bo skušala vlada na neki način vplivati na cene na takšne in drugačne oblike zamrzovanja. Druga pa je, da skuša doseči neki dogovor po celotni verigi vrednosti z dobavitelji.” 

“Predvsem pa se bo morala vlada ukvarjati s tem, da bo skušala zagotoviti, da bodo proizvodi razpoložljivi. To pomeni, da se je treba ukvarjati s tem, kako polniti police, kako priskrbeti energente za jesen.” 

Bogomir Kovač

Za ciljne ukrepe

Novi finančni minister je, kot pravi, naklonjen zelo ciljnim ukrepom. “Takim, ki bodo ciljali na točno določene potrošnike, tiste, ki so najbolj prizadeti. Recimo določeni energetski boni,” je v oddaji Tarča povedal finančni minister Klemen Boštjančič.

Danes bodo predsedniku vlade, z gospodarskega ministrstva, predstavljeni predlagani ukrepi. Vabila na pogovore bodo poslali vsem deležnikom – proizvajalcem in distributerjem električne energije, trgovcem, sindikatom ter številnim združenjem.

“Se bomo poskušali dogovoriti, da si problem, ki ga ima celotna država, na pošten način razdelimo,” je v Tarči povedal gospodarski minister Matjaž Han.

“Tudi glede trgovskih podjetij … še enkrat stojim za tem, da vedno, tudi v krizi, nekateri zelo služijo.” 

Klemen Boštjančič, minister za finance

Trgovinska zbornica zaenkrat brez komentarja

Predsednica Trgovinske zbornice Mariča Lah je za TV Slovenija povedala, da predvidenih dejavnosti vlade za zdaj ne komentirajo, saj jih še ne poznajo. So pa na srečanje upravnega odbora v drugi polovici tega meseca povabili predsednika vlade.

Pričakuje, da bodo razmere od pet- do 10-odstotne inflacije vztrajale še dve do tri leta.

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: iStock

By A.K.

Komentar: