Odslej bo voda iz tuša v zunanjem bazenu v Hannovru samo hladna. Nemško mesto Hannover je zaradi ruske plinske krize v vseh javnih zgradbah izklopilo ogrevanje in prešlo na hladno prho.

To je prvo veliko mesto, ki je izklopilo toplo vodo potem, ko je Rusija dramatično zmanjšala oskrbo Nemčije s plinom. Nemcem je bilo rečeno, naj za zmanjšanje porabe plina pričakujejo obsežne ukrepe in dodatne stroške na svojih računih za energijo.

Tudi  EU pravi, da bo to zimo povpraševanje po ruskem plinu zmanjšala za 15 odstotkov.

V želji po varčevanju z energijo se je Hannover odločil, da tople vode za umivanje rok v javnih zgradbah ali pod tuši v bazenih, športnih dvoranah in telovadnicah ne bo več na voljo. Zaradi varčevanja z energijo bodo ugasnili tudi javne fontane. Na večjih stavbah, kot so mestna hiša in muzeji, pa ne bo več nočnih luči. Župan Belit Onay je dejal, da je bil cilj zmanjšati porabo energije v mestu za 15 odstotkov. Slednje je namreč njihov odziv na neposredno pomanjkanje plina, ki za velika mesta predstavlja velik izziv. Pravila veljajo tudi za ogrevanje. Javne stavbe vsako leto od aprila do konca septembra ne bodo imele ogrevanja. V preostalem delu leta bodo sobne temperature z nekaterimi izjemami omejene na največ 20 stopinj Celzija. Mesto prav tako prepoveduje prenosne klimatske naprave, grelnike in radiatorje.

Politika je v skladu z napovedmi iz Berlina prejšnji teden. Nemčija namreč pospešeno kopiči rezerve pred zimo. Nemčija je včeraj potrdila, da bi lahko bila načrtovana dodatna pristojbina za plin za stranke veliko višja od prej pričakovane. Zagotoviti želijo, da energetska podjetja v prihodnjih mesecih ne bi bankrotirala. Nemški gospodarski minister Habeck je dejal:  “Koliko bo plin stal novembra, še ne moremo povedati, grenka novica pa je, da zagotovo nekaj sto evrov na gospodinjstvo.”

Nekatera poročila pravijo, da bi lahko dražitve družine stale dodatnih 500 evrov na leto.

Foto: Ties.com