Kako se spogledujete? To so napake, ki jih morda počnete

Na zmenku [Foto: Pexels]

Kako se spogledujete? To so napake, ki jih morda počnete

Spogledovanje je lahko zelo zapleteno, saj vključuje nasprotujoča si dejanja. Po eni strani želimo pokazati zanimanje za nekoga in preveriti, ali je zanimanje obojestransko. Po drugi strani pa nočemo biti preveč očitni in tvegati zavrnitev. Posledično igramo igro ravnotežja, kjer vse postane nejasno in zmedeno. V tej zamegljeni situaciji se komunikacija pogosto prekine na predvidljive načine. Obstajajo tri posebne napake, zaradi katerih spogledovanje pogosto ne uspe. Posledica teh napak je, da vaš sogovornik ne ve, ali ste mu všeč, vi pa ne veste, ali ste njemu všeč – ali pa oboje. Te napake lahko naredijo vaše ljubezensko življenje precej frustrirajoče.

Na srečo je raziskava identificirala in pojasnila tri glavne vrste težav pri spogledovanju. Tukaj so tri glavne napake, ki jih delamo pri spogledovanju in kako jih lahko popravimo.

1. Prevelika osredotočenost na nezanimanje in zavračanje

Naravno je, da se želimo izogniti negativnim izkušnjam. Raziskave celo pravijo, da imamo splošen odpor do izgube. Fichten in sodelavci (1992) so ugotovili, da se posamezniki osredotočajo na negativne znake. Udeleženci so bolj verjetno iskali znake, da potencialni partner ni zainteresiran zanje, namesto da bi prepoznali pozitivne znake spogledovanja. Tudi njihov sogovornik je počel enako. Zato, tudi ko so se posamezniki med seboj zanimali in koketirali, so zaradi svoje negativne osredotočenosti pogosto zgrešili pozitivne znake drug drugega.

Da bi izboljšali spogledovanje, je pomembno obvladati pesimizem in tesnobo glede romantičnih odnosov ter se namesto tega osredotočiti na radovednost glede sogovornika. Radovednost nam omogoča, da ostanemo odprti in opazimo vse partnerjeve namige. Prav tako nam omogoča, da izvemo več o njih na splošno, kar nam lahko pomaga pri odločitvi, ali so tudi nam všeč.

2. Preveč se zanašamo na besede… več na Govorica telesa

Portal24; Foto: Pexels