Kako se Zelenski spopada z utrujenostjo Zahoda zaradi vojne

Med svojim nedavnim obiskom v ZDA in Kanadi je predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, jasno pokazal, da se bori za svojo državo na več frontah. Čeprav so stiki z voditelji teh držav morda močni, je obisk v Kanadi potekal nekoliko bolj nemoteno kot v ZDA.

Kanadski premier Justin Trudeau je obljubil nespremenjeno podporo Ukrajini v boju proti ruski invaziji. Ta obljuba ni prazna beseda, saj je Trudeau pri tem deležen medstrankarske podpore v svoji državi. Vendar so ameriške politične vode veliko bolj zapletene.

Od ameriške Bele hiše je Zelenski prejel vojaško pomoč v vrednosti 325 milijonov dolarjev, kar je daleč od 24 milijard dolarjev, ki jih je Ukrajina upala pridobiti. To financiranje se je zataknilo v kongresu zaradi nesoglasij o proračunskih sredstvih.

Težave v ZDA niso le finančne narave. Zelenski je srečal tudi številne republikanske voditelje, ki se soočajo z rastočo skepso znotraj svoje stranke glede ukrajinskega vprašanja. Vladni svetovalec v Kijevu poudarja pomen podpore republikancev, rekoč: “Ščitimo liberalni svet, to bi moralo odmevati med republikanci.”

Izzivi na globalni ravni

Vendar se zdi, da se Zelenski sooča s še večjimi izzivi na globalni ravni. Medtem ko se je Ukrajina borila za svojo neodvisnost, se je zapletla v diplomatsko razpravo s Poljsko glede ukrajinskega žita. Poljska je prepovedala uvoz ukrajinskega žita, kar je sprožilo obtožbe s strani Zelenskega, da Varšava “pomaga Rusiji”.

Spor je pripeljal do napetih odnosov med Ukrajino in Poljsko, kjer je predsednik Andrzej Duda Ukrajino označil za “utopljenca, ki bi te lahko potegnil s seboj”. Kljub temu se zdijo trenutne razmere nekoliko bolj stabilne.

Prihajajoče volitve v številnih zaveznikih Ukrajine, vključno s Poljsko, Slovaško in ZDA, lahko še dodatno otežijo stvari. Nekatere kandidatke dajejo prednost domačim vprašanjem na račun vojaške podpore Ukrajini. Serhiy Gerasymchuk, analitik iz ukrajinskega zunanjepolitičnega think tanka Prism, pojasnjuje, da Ukrajina stoji pred velikim izzivom: “Ukrajina mora pretehtati uveljavljanje svojih interesov z vsemi možnimi orodji, pri tem pa upoštevati razmere v partnerskih državah in EU.”

Kot reakcija na te izzive Kijev poskuša širiti svojo diplomacijo. Ukrajina poskuša poglobiti odnose z državami, kot sta Brazilija in Južna Afrika, ki sta do zdaj ostali apatični do ruske invazije. Svetovalec ukrajinske vlade poudarja, da so mediji dali prevelik poudarek sami bojni fronti in prezrli druge vojaške uspehe, kot so raketni napadi na Krimu.

V vojni, ki je vse bolj politično obarvana, se zdi, da je Zelenski pod večjim pritiskom kot kdaj koli prej. Po razpadu Sovjetske zveze so Ukrajina, Rusija, ZDA in Združeno kraljestvo leta 1994 podpisale Budimpeštanski memorandum, v katerem so se zavezali k ohranitvi ozemeljske celovitosti Ukrajine. Devet let ruske agresije je to obljubo postavilo na preizkušnjo.

vir Foto: NextaTv X Portal24