Kako shraniti maline, da ostanejo lepe in sveže?

Foto: Pixabay

Kako shraniti maline, da ostanejo lepe in sveže?

Kupovanje malin je lahko sladka radost, ki se hitro spremeni v grenko razočaranje, ko ugotovimo, da so se te nežne jagode že naslednji dan pokvarile. Maline niso le slastne, ampak so tudi bogat vir antioksidantov, vitaminov, mineralov in so znane po svojih zaščitnih lastnostih pred različnimi boleznimi, vključno s sladkorno boleznijo in rakom. Vendar, zaradi svoje občutljive narave, maline zelo hitro podležejo plesni, če niso ustrezno shranjene. V tem članku bomo razkrili, kako lahko uživate v svežih malinah dlje časa in celo podaljšate njihov rok uporabnosti do neverjetnih 18 mesecev.

Kako pravilno shraniti sveže maline

Odstranite vlago

Ključ do ohranjanja svežine malin je v odstranitvi morebitne dodatne vlage. Ko prinesete sveže maline domov, jih najprej položite na papirnato brisačo, da se vpije odvečna vlaga. Bodite pozorni na plesnive ali poškodovane jagode in jih takoj zavrzite, da preprečite širjenje plesni na ostale jagode.

Shranjevanje v primernejših posodah

Maline nato vrnite v njihovo originalno embalažo ali jih prenesite v keramično perforirano posodo, ki omogoča dober pretok zraka. V nepredušnih posodah jagode ne morejo “dihati”, kar povečuje tveganje za razvoj plesni. Pomembno je tudi, da malin ne operete vnaprej, saj dodatna vlaga samo spodbudi rast plesni. Maline operite tik pred zaužitjem.

Optimalna lokacija v hladilniku

Za shranjevanje v hladilniku izberite lokacijo, ki ni preveč hladna ali izpostavljena neposrednemu pretoku hladnega zraka, saj to lahko privede do hitrejšega kvarjenja. Idealno je, da maline shranite na srednjih policah ali v predalu za svežo hrano, kjer bodo ostale sveže do dva, v optimalnih pogojih pa celo tri dni.

Trik za zamrzovanje malin

Zamrzovanje je odlična rešitev za podaljšanje roka uporabnosti malin. S tem preprostim postopkom lahko svoje maline ohranite sveže do 18 mesecev:

  • Izbor in priprava: Preglejte maline in odstranite vse plesnive ali poškodovane. Jagode nato nežno operite in pustite, da se odcedijo.
  • Sušenje: Maline posušite na papirnati brisači, da odstranite vso preostalo vlago.
  • Zamrzovanje: Jagode razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, pazite, da se med seboj ne dotikajo. Pekač postavite v zamrzovalnik za nekaj ur.
  • Shranjevanje: Zamrznjene maline prenesite v nepredušno zaprto vrečko ali posodo, primerno za zamrzovanje.

Kako odmrzniti maline

Ko želite uporabiti zamrznjene maline, jih preprosto pustite, da se počasi odmrznejo v hladilniku ali na kuhinjskem pultu, če želite proces pospešiti. Izogibajte se uporabi mikrovalovne pečice, saj to lahko negativno vpliva na teksturo in okus malin. Odmrznjene maline so odlične za smoothieje, dodatek k jutranjim kosmičem ali v pekovskih izdelkih, kot so kolački z malinami.

Z upoštevanjem teh nasvetov ne boste le preprečili hitrega kvarjenja vaših malin, ampak boste lahko uživali v njihovi svežini skozi celo leto, ne glede na sezono.

[Vir: Real Simple]; Portal24; Foto: Pixabay