Kako shraniti paradižnik, da obdrži popolno svežino in okus
Nekatera živila je enostavno shraniti in se lahko dolgo zdržijo v hladilniku, zato jih velikokrat kupimo v naprej. Spet druga težje ohranijo svežino. V času draginje se zato splača naučiti, kako živila pravilno shranjevati. Eno izmed živil, ki ima spremenljivo svežino, je paradižnik. Če ga ne zaužijemo na vrhuncu svežine, lahko okus paradižnika iz sladkega in sočnega v trenutku postane kašast.
Kje shraniti paradižnik?
Za najboljšo kakovost in okus hranite sveže paradižnike na pultu ali v shrambi. Še posebej, če kupite nezrele paradižnike, jih dokler ne dosežejo vrhunca zrelosti in so pripravljeni za uživanje hranite na sobni temperaturi. Ko so zreli, jih ohladite v hladilniku, odvisno od tega, kdaj jih nameravate pojesti.
Dokler so še nezreli, jih nikoli ne shranjujte v hladilniku. Po mnenju Floridskega odbora za paradižnike se encim, ki daje paradižniku okus, trajno preneha proizvajati, ko temperatura paradižnika pade pod 13 °C.
Nizke temperature zmanjšajo okus paradižnika, ki ga že ima, in povzročijo, da se voda v njem razširi. Običajno tega ne vidite, ko boste ugriznili vanj, boste začutili kašasto teksturo. Obstajajo razprave o tem, kako shranjevati paradižnike, celo o tem, kako obrniti stebla.
Floridski odbor za paradižnike priporoča, da so stebla obrnjena navzgor. Okolica nje je namreč najmehkejši del paradižnika, zato lahko, če leži na tem delu, dobi modrice. Nekateri strokovnjaki vztrajajo, da shranjevanje paradižnika s steblom navzdol preprečuje, da bi se med zorenjem izsušil, ker vlaga uhaja skozi mesto, kjer je steblo odrezano.
Ne glede na to, na katero stran postavite paradižnik, poskrbite za okolje. Sadja in zelenjave namreč ne shranjujte skupaj, saj se s tem pospešuje kvarjenje.
Kako shraniti zrele paradižnike?
Morda že mislite, da vam jih nikoli ni treba hraniti v hladilniku, vendar ni vedno tako.
Seveda so boljšega okusa, ko zorijo na sobni temperaturi in jih takrat pojeste. Ameriško ministrstvo za zdravje medtem pravi, da lahko paradižnike pri sobni temperaturi hranite, dokler niso zreli. Pojesti jih morate v sedmih dneh. Če so popolnoma zreli in jih ne nameravate porabiti še nekaj dni, jih lahko postavite v hladilnik. To bo ustavilo proces zorenja in jih ohranilo sveže, dokler jih ne boste pripravljeni uživati.
Ker bo nizka temperatura nekoliko poslabšala okus, je dobro, da jih pred serviranjem nekaj časa pustimo na sobni temperaturi.
Če vam ostane odrezan kos paradižnika, ga čim prej pojejte. V nasprotnem primeru, ga lahko tesno zavijete v plastično folijo in postavite v hladilnik. S tem preprečite izgubo preveč vlage, nato pa ga pojejte v dnevu ali dveh.
Jih lahko zamrznete?
Lahko, vendar bodo spremenili teksturo, ko se bodo odtajali. Ko zmrzne, se bo voda čim bolj razširila in nato skrčila, ko se odmrzne. Z drugimi besedami, svež paradižnik po odmrzovanju ne bo čvrst, zato ga je najbolje uporabiti le za kuhanje omak ali enolončnic.
Paradižnikom preden jih zamrznete najprej odstranite sredico in olupite. Zamrznjene paradižnike lahko hranite do dva meseca.
vir Foto: Pexels