Kako so nastale jedi, ki so prisotne že tisočletja

ByA.K.

28. novembra, 2022
Ali veste, kako so nastale jedi, ki so prisotne že tisočletja?

Ali veste, kako so nastale jedi, ki so prisotne že tisočletja? Za preživetje potrebujemo hrano in skoraj ves planet je osredotočen na njeno proizvodnjo. Marsikje uživamo celo v izobilju hrane, v lokalni trgovini lahko izberemo na stotine različnih vrst hrane z vseh koncev sveta.

Pravzaprav živimo v zlati dobi hrani. A ni bilo vedno tako enostavno.

Tisočletja so modri ljudje upravljali s tem, kar so imeli okoli sebe. Lovili so in iskali hrano ter pripravljali obroke samo iz lokalnih sestavin. Za preprečevanje kvarjenja hrane so uporabljali metode, kot so sušenje, fermentacija, dimljenje in vlaganje. Obstajajo dokazi, da so ljudje pred tisočletji uživali določena živila, kot sta maslo in kruh, tako kot vino in pivo. Tukaj je nekaj živil in jedi, v katerih uživamo veliko dlje, kot ste si mislili.

Tamales

Tamales je tradicionalna srednjeameriška jed iz mase, testa iz fino mlete koruzne moke, olja in začimb, ki se popari v zavitku koruznih lupin ali bananinih listov. Ovoj lahko pred zaužitjem zavržete ali uporabite kot krožnik.

Tamales lahko polnimo z mesom, siri, sadjem, zelenjavo, zelišči, čilijem ali drugimi dodatki po okusu. Ta srednjeameriška zbirka dobrot sega v leto 8000 pr. Stari Olmeki, ki so bili pred Tolteki in Maji, so ustvarili tamale kot praktičen prehrambeni izdelek. Takrat so bili Olmeki nomadi, nenehno v gibanju zaradi lova, selitev ali vojne.

Potrebovali so nekaj, kar bi bilo enostavno pripraviti in prenašati, in izumili so tamale. Tamales še danes uživajo po vsej Mehiki in Srednji Ameriki, Južni Ameriki, na Karibih, v ZDA in celo na Filipinih. 

Palačinke

Ko so znanstveniki analizirali škrobna zrna, najdena na 30.000 let starih orodjih za mletje, so ugotovili, da so palačinke pripravljali že v kameni dobi. Tako kot danes so bile ploščate, a sestavine starodavnih palačink so bile drugačne od tistih, ki jih delamo danes.

Moko so pripravljali iz zmletih divjih zelišč, tudi praproti in rogoze, zmešanih z vodo in skuhanih na vročem kamnu. Čeprav so verjetno imele teksturo kruha in ne današnjih gobastih, puhastih palačink, so zdržale dolgo časa, ne da bi izgubile svoj okus. Kasneje so Rimljani in Grki uporabljali pšenično moko in olje za pripravo palačink, jedli so jih s kislim mlekom ali medom.

Zanimivo je, da ko so leta 1991 v Alpah našli truplo Ötzija ali Ledenega moža, ki je živel pred približno 5300 leti, je analiza vsebine njegovega želodca razkrila namige, ki so raziskovalce pripeljali do domneve, da so njegov zadnji obrok sestavljale pšenične palačinke.

Kruh

Kruh velja za eno osnovnih živil in temelj človekove prehrane skozi zgodovino. Tako kot palačinke je priprava kruha preprosta in zahteva enostavne in takoj dostopne sestavine. Vse, kar potrebujete za pripravo kruha, sta moka in voda. Danes vemo, da so ljudje že pred 32.000 leti izdelovali moko z mletjem različnih divjih žit s preprostimi kamnitimi orodji.

Obstajajo dokazi, da so takrat kruh delali v Evropi in Avstraliji. Strokovnjaki so našli ostanke škroba na kamnih, s katerimi so trli rastline, in verjamejo, da so izvleček škroba iz korenin rastlin, kot je praproti, valjali po ploščatem kamnu, ga nato položili na ogenj in spekli v zgodnji obliki kolača.

Šele okrog leta 300 pred našim štetjem so Egipčani začeli eksperimentirati z vzhajanim testom in začeli pripravljati rahle in puhaste štruce kruha. 2300 let kasneje kruh uživamo le z manjšimi razlikami in velika je verjetnost, da bomo, če bomo preživeli, kruh uživali še nekaj tisoč let v prihodnosti.

Čokolada

Danes mislimo na čokolado kot na okusno, sladko poslastico, njeno zgodovino pa lahko zasledimo vsaj do zgodnjih azteških časov v današnji Mehiki. Znanstveniki so odkrili, da so starodavne posode iz leta okoli 1500 pr. n. št. vsebovale sledi teobromina, kemične lastnosti kakavovih zrn.

Azteki so ustvarili grenko pijačo iz kuhanih kakavovih zrn, znano kot xocoatl, in dejansko ustvarili prvo vročo čokolado. V kulturi Majev so čokolado uživali med obroki, pogosto v kombinaciji s čilijem in medom v gosti pijači.

Druge študije kažejo, da so Olmeki uporabljali čokolado že leta 4000 pred našim štetjem, veliko pred Azteki. Kdor je prvi začel delati čokolado, smo hvaležni.

Kokice

Da bi pri nekaterih sortah koruze lahko prišli do užitnega dela, je treba zrna segreti toliko, da razpočijo zunanjo ovojnico in se med tem spremenijo v to, kar danes poznamo kot pokovko.

Sorte pokovke so domorodci gojili že 5000 let pred našim štetjem, najstarejše ostanke pa so našli v netopirski jami v Novi Mehiki. Čeprav danes pokovko štejemo za prigrizek, so jo praviloma jedli za zajtrk vse do začetka 20. stoletja. 

Skutni kolač

Današnje različice skutnega kolača (cheesecake) zahtevajo velike količine kremnega sira, ki so ga izumili šele leta 1827. Izkazalo pa se je, da so bili stari Grki veliki ljubitelji sladkega in da so iz preproste, a okusne mešanice medu, moke in skute pripravili lahko torto, ki je bila pogosto postrežena na porokah, praznikih in drugih praznovanjih.

Čeprav ni natančno znano, kdaj so ga začeli izdelovati Grki, vemo, da je bil ta sirov kolač kot sladica postrežen športnikom na prvih olimpijskih igrah leta 776 pr. Ko so Rimljani leta 146 pred našim štetjem osvojili Grčijo, so prevzeli recept in začeli dodajati jajca ter pomarančno ali limonino lupinico.

Prvi uradni recept za sirov kolač sega v leto 230 našega štetja, zapisal pa ga je grški pisatelj Atenej. Do leta 1000 se je torta s sirom razširila po vsej zahodni Evropi in postala priljubljena v Skandinaviji in Veliki Britaniji.