Kako stres uničuje naše telo in kako si pomagati

Kako stres uničuje naše telo in kako si pomagati. Naši hormoni so občutljivi in ​​njihovo neravnovesje lahko povzročijo različni dejavniki. Te težave se pogosteje pojavljajo pri ženskah kot pri moških, in medtem ko prehrana, kontracepcija in zdravila lahko zmotijo ​​hormone, je stres tudi velik sprožilec hormonskega neravnovesja.

Občutki preobremenjenosti, jeze, razdražljivosti in zaskrbljenosti, pa tudi utrujenost ali slabo razpoloženje znaki, da ste pod stresom, hormonsko neravnovesje, ki ga povzroča stres, pa lahko povzroči resne zdravstvene težave, ki niso vse neškodljivo.

Kako stres vpliva na naše hormone?

“V stresnih obdobjih se krožeče ravni stresnih hormonov, kot so adrenalin, noradrenalin in kortizol, dvignejo in povzročijo kaskado fizioloških odzivov. Tako trajno povišano stanje stresa lahko povzroči številne fizične in čustvene simptome ter hormonske motnje,” opozarja dr. Sarah Brewer.

Štiri najpogostejše težave, ki jih povzroča kronični stres, so:

  • občutek izčrpanosti, izgube energije in depresije
  • zmanjšanje libida
  • spremembe v menstrualnem ciklusu in izostanek menstruacije
  • pridobivanje teže

Kako si lahko pomagamo?

Na srečo Brewer ugotavlja, da obstajajo učinkoviti načini, s katerimi lahko pomagate svojim hormonom, tehnike za zmanjševanje stresa pa vključujejo redno vadbo, pravilno prehranjevanje, izogibanje zaslonom, jemanje dodatkov in zmanjšanje vnosa alkohola.

Vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kislo zelje – znižuje holesterol, pospešuje hujšanje, krepi imunski sistem…

Kislo zelje – znižuje holesterol, pospešuje hujšanje, krepi imunski sistem… Kislo zelje zaradi svojih bogatih hranilnih vrednosti prinaša številne koristi za naše zdravje. Je odličen vir vitaminov B in C, vlaknin, antioksidantov, kalija, kalcija, magnezija, fosforja in mangana.

Poleg tega je ta okusna zelenjava izjemno nizkokalorična in vsebuje le 25 kalorij na 100 gramov, zaradi česar jo lahko pojemo, kolikor želimo, brez strahu, da bi se zredili… več tukaj.