Kako stresni dogodki vplivajo na vedenje otroka? 

ByA.K.

7. marca, 2023

Kako stresni dogodki v življenju vplivajo na vedenje otroka? 

Starši sanjajo o idiličnem otroštvu za svojega otroka. Vendar je resničnost taka, da je otrokovo življenje, lahko prav tako stresno, kot življenje odraslega. Psihologinja Amy Morin pojasnjuje, da je sicer odvisno od okoliščin, vendar otrok ni popolnoma zgrajen, da bi se s stresom spopadal na zdrav način.

Vsak otrok se drugače odzove na stresne dogodke, naj gre za ločitev, smrt v družini, težave v šoli ali veliko selitev. Otrok potrebuje vašo pomoč pri reševanju te težave. Prvi korak za vas, kot starša je, da prepoznate opozorilne znake, da se vaš otrok spopada s stresom.

Pravočasno prepoznajte znake

Zaradi fizioloških učinkov na otrokove možgane stres sproži odziv na boj ali beg. Ta je lahko kratkoročno koristen, kot je priprava na izpit, a dolgoročno škodljiv. Glede na to, da so možgani vašega otroka v obdobju hitrega razvoja, so ti hormonski odzivi lahko škodljivi za učenje in vedenje. Če je vaš, sicer lepo vzgojen otrok, nenadoma začel z izbruhi jeze ali zabredel v težave v šoli, je to lahko znak, da je pod stresom.

Vedenjski znaki, ki kažejo, da otrok doživlja stres, vključujejo jezo, agresivno vedenje, jokajoče uroke in kljubovanje. Obstajajo tudi številni nevedenjski znaki, kot so močenje postelje, pritožbe zaradi fizičnih bolečin, kot so bolečine v trebuhu ali glavoboli, in težave z ocenami.

Odziv na neprimerno ravnanje

Obstaja občutljiva meja med razumevanjem, od kod izvira otrokovo vedenje, in opravičevanjem, da sledi pravilom. Priznajte otrokova čustva, vendar mu razložite, da obstajajo zdravi načini za spopadanje z neprijetnimi čustvi… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni

Dva najpogostejša razloga, zaradi katerih so otroci jezni. Jeza je čustvo. Nekateri to čustvo zelo dobro obvladujejo, so tudi takšni, ki tega ne morejo. Ko gre za otroke, se jeza pogosto razume kot izbruh jeze in se kaznuje. Toda strokovnjaki menijo, da to ni dober pristop k situaciji… več tukaj.