Kako učinkovito zračiti prostor tudi, ko je hladno?

ByA.K.

5. januarja, 2024 , , ,
Foto: Freepik

Kako učinkovito zračiti prostor tudi, ko je hladno?

Hladno vreme nas ne sme odvrniti od pomembne naloge ohranjanja zdravega in svežega zraka v prostorih, v katerih prebivamo. Čeprav se zdi, da je zračenje ob nizkih temperaturah neprijetno, je pravilno prezračevanje še vedno ključnega pomena za naše dobro počutje. Zračenje namreč pomaga pri zaščiti pred virusi, čisti zatohel zrak in ustvarja zdravo klimo v prostoru. Poleg tega pa preprečuje tudi nevarni pojav plesni.

Za to opravilo poznamo enostavno pravilo 3×5. Slednje nam bo pomagalo ohranjati svež zrak tudi v mrzlih dneh. Če se temperatura zunaj spusti pod ničlo, je dovolj, da okna odpremo za pet minut. Pri temperaturah med 0 in 10 stopinjami Celzija zadostuje deset minut zračenja. Ko so temperature višje od 10 stopinj Celzija pustimo okna odprta 15 minut.

Priporočljivo je, da prostore zračimo petkrat na dan. Čim pogosteje, tudi če termometer pokaže pod ničlo. Če vas skrbi mraz, se lahko zadovoljite z zračenjem za tri do pet minut naenkrat, petkrat na dan. Spomladi ali jeseni pa je priporočljivo pustiti okna odprta 15 do 20 minut, kar bo zagotovilo zadostno izmenjavo zraka, in to tri do petkrat na dan.

Ključni pogoji za optimalno bivanje v zaprtih prostorih vključujejo 50-odstotno relativno zračno vlago, temperaturo 21 stopinj Celzija ter zračno vlago med 30 in 60 odstotki. Suhost zraka v prostorih lahko povzroči številne zdravstvene težave, vključno s težavami z dihali, utrujenostjo, napetostjo in izgubo koncentracije ter izsušitvijo kože. Po drugi strani pa prekomerna vlaga lahko spodbudi razvoj pršic, mikroorganizmov in plesni, kar povečuje tveganje za alergije ter kožne bolezni.

Ne pozabite na redno zračenje, tudi ko je zunaj mraz. Zračenje bo namreč prispevalo k vašemu boljšemu počutju in zdravju v dolgoročnem smislu.

vir; Foto: Freepik; Portal24