Kako uživanje alkohola vpliva na ustno zdravje?

ByI.M.

14. decembra, 2023 ,
Foto: Pexels

Kako uživanje alkohola vpliva na ustno zdravje?

Ustno zdravje pomembno vpliva na kakovost življenja. Ustna higiena ne obsega le bele barve zob, ampak ima globlji vpliv na mikrobiom v ustni votlini. Raziskave so nedvoumne: uživanje alkohola lahko resno poruši ravnovesje ustnega mikrobioma, ki igra ključno vlogo pri ohranjanju zdravih dlesni, preprečevanju zobne gnilobe in ohranjanju svežega zadaha.

Vpliv na mikrobiom

Nedavna študija je razkrila, da alkohol povzroča pomembne spremembe v sestavi subgingivalnega mikrobioma, torej mikroorganizmov pod dlesnijo. Analiza vzorcev zobnih oblog pri 1179 ženskah po menopavzi je pokazala, da tiste, ki so zaužile več kot sedem enot alkoholnih pijač na teden, doživljajo pomembne spremembe.

Vpliv na dlesni

Prekomerno uživanje alkohola spodbuja škodljive bakterije, ki povzročajo vnetja in poškodbe dlesni, kar lahko vodi do bolezni dlesni. Poleg tega alkohol povzroča suha usta, ustvarjajoč ugodno okolje za rast nezaželenih bakterij, kar lahko privede do slabega zadaha in povečane občutljivosti dlesni.

Poškodbe zobne sklenine

Raziskave kažejo, da lahko kisline v alkoholnih pijačah, zlasti tistih z visoko vsebnostjo citrusov, sčasoma poškodujejo zobno sklenino in povzročijo razbarvanje zob.

Kako se zaščititi?

To ne pomeni, da se je treba popolnoma izogibati alkoholu. Priporoča se previdnost pri uživanju, s posebnim poudarkom na izogibanju pijačam z dodanim sladkorjem in citrusi. Še posebej, če opazite spremembe barve zob ali povečanje občutljivosti. Hidracija po zaužitju alkohola, izpiranje ust z vodo in umivanje zob lahko pomagajo odstraniti alkohol s površine zob in dlesni.

Pomoč strokovnjakov

Priporočljivi so redni obiski zobozdravnika in odprt pogovor o uživanju alkohola. Splošno priporočilo je ščetkanje zob vsaj dvakrat na dan. Enako pomembno je, kako si umivate zobe – pravzaprav je slabo umivanje zob skoraj tako slabo kot neumivanje zob. Vsakič, ko si umivate zobe, si nežno umijte tudi jezik, saj je lahko vzrok za slab zadah.

Rezultati poudarjajo pomen uravnoteženega uživanja alkohola za ohranjanje optimalnega ustnega zdravja. Skrb za ustno higieno presega le estetski vidik in ima trajen vpliv na celotno zdravje ustne votline.

vir ; Foto: Pexels ; Portal24