Kako varna je duda za spanje in tolažbo otroka?

ByAna Koren

2. marca, 2023
Foto: Pexels

Kako varna je duda za spanje in tolažbo otroka?

Duda lahko pomiri dojenčke, ko so nemirni ali zaskrbljeni. Prav tako jim lahko olajša bolečine med medicinskimi posegi. Raziskave pri Sleep Foundation kažejo, da lahko sesanje brez hranil, kot je duda, podpira zdrav spanec dojenčka.

Zdi se, da uporaba dude med spanjem znatno zmanjša otrokovo tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS), čeprav raziskovalci še vedno natančno ne razumejo, zakaj.

Možno je, da duda dojenčkom med spanjem pomaga stabilizirati dihanje in srčni utrip. Nekateri raziskovalci verjamejo, da lahko uporaba dude zmanjša tveganje za SIDS, saj ohranja dojenčka med spanjem nekoliko pri zavesti. Čeprav je potrebnih še več raziskav, da bi to potrdili.

Dude lahko tudi pomagajo ohranjati odprte dihalne poti med spanjem, tako da potisnejo jezik naprej. Druga možnost je, da duda sprosti več prostora za dihanje okoli nosu in ust. Lahko prepreči, da bi se otrok zvrnil na trebuh, položaj, za katerega je znano, da močno poveča tveganje za SIDS… več na Princesa.si

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Znanstveniki so izračunali, koliko ur na dan starši porabijo za uspavanje svojih otrok

Raziskave so pokazale, da bi morali odrasli, stari od 18 do 64 let, vsako noč spati od sedem do devet ur. Nekaterim ljudem, predvsem novopečenim staršem se, to vodilo pogosto zdi misija nemogoče… več tukaj.