Kako vedeti, kdaj je otrok pripravljen na mobilni telefon?

ByAna Koren

10. januarja, 2023 ,

Kako vedeti, kdaj je otrok pripravljen na svoj mobilni telefon?

Kako vedeti, kdaj je otrok pripravljen na svoj mobilni telefon? Otroci so radovedni in se od staršev veliko naučijo. Ker so obkroženi z odraslimi, ki nenehno uporabljajo svoje pripomočke, jih bodo verjetno zanimali mobilni telefoni in tablice. Kdaj je torej pravi čas, da svojemu otroku priskrbite svoj mobilni telefon?

Nekateri strokovnjaki pravijo, da je idealna starost za začetek uporabe pametnega telefona med 12. in 14. letom. Vendar na splošno ni prave ali napačne starosti za začetek uporabe mobilnega telefona. Vsak otrok je drugačen in edinstven.

Preden otroku daste mobilni telefon

Vprašajte se, ali je vaš otrok dovolj odgovoren. Ali pazi na svoje stvari? Bodo lahko uporabljali napravo? Ta vprašanja igrajo ključno vlogo pri odločanju, ali je vaš otrok pripravljen na svoj mobilni telefon. Če otroci vedo, kaj počnejo, so organizirani in se zavedajo posledic, so pripravljeni začeti uporabljati mobilno napravo.

Digitalna odvisnost

Ena od slabosti uporabe pametnega telefona je digitalna zasvojenost. Slednja je za vašega otroka posebej nevarna. Poskrbite, da otrok ne neha delati stvari, ki jih ima rad, ali se ukvarjati s svojimi najljubšimi dejavnostmi. Mobilni telefon ga torej ne sme ovirati pri vsakodnevni rutini.

Internetne grožnje

Druga stvar, s katero je treba otroka seznaniti, so internetne grožnje. Spletno ustrahovanje, zasvojenost z igrami na srečo in spletne igre na srečo so nekatere od digitalnih groženj, ki jim je otrok lahko izpostavljen, zato morate zagotoviti, da se jih dobro zaveda in se jim zna zoperstavit

Naj starši otrokom pregledujejo mobilne telefone? Kaj pravijo psihologi?

Internetni svet je eno najnevarnejših mest, kamor imajo otroci vsak dan dostop. Hkrati je to tudi mesto, kjer preživijo velik del svojega časa. Starši, ki poskušajo spoštovati zasebnost svojih otrok, nimajo dostopa do njihovih mobilnih telefonov in jih tudi ne poskušajo dobiti. Je to narobe? Lahko bi bilo, pravijo strokovnjaki… več tukaj.

vir