Kako vedeti kdo je čustveni vampir, ki vam krade energijo?

Ali poznate znake, ki pokažejo, da imate v okolju čustvenega vampirja? Kako lahko ugotovite, ali vam nekdo krade energijo?

Tukaj je nekaj pogostih znakov:

 • občutek utrujenosti, zlasti po srečanju z določenimi osebami
 • borite se z občutkom dvoma vase in pomanjkanjem samozavesti
 • slaba samopodoba (ali zavračanje lastne samopodobe)
 • nenehen boj z denarjem
 • pogost občutek sramu in krivde
 • tema pomanjkanja se prepleta skozi večino vaših življenjskih izkušenj
 • pogosti občutki neustreznosti in manj usposobljenosti kot ljudje okoli vas.

Obstaja še veliko drugih znakov. Toda večina od nas se lahko, v različni meri, poistoveti z zgornjimi izkušnjami. Če se spopadate z visoko stopnjo dvoma vase, medtem ko vaši najbližji kar pokajo od samozavesti, je več kot verjetno, da so vam ukradli energijo. Vi ste nehote dovolili, da se je to zgodilo.

Kako drug drugemu krademo energijo? Na kratko, te metode vključujejo:

 • podzavestna manipulacija s pohvalo,
 • ustrahovanje,
 • dotik,
 • vzbujanje čustev,
 • psihični napadi (usmerjena misel),
 • zapeljevanje.

Pohvala je lahko neprijetna

Pohvala je lahko neprijetna, saj jo naš um povezuje s pozitivnimi lastnostmi. Starši se pogosto počutijo dobro, ko pohvalijo svoje otroke, zato se otrok, deležen pohvale, počuti zelo dobro. Vendar so stranske posledice za pohvalo ogromne.

Nezavedni namen za večino oblik pohvale je manipulacija. To pomeni, da arhetip “manipulatorja” uporablja pohvalo kot sredstvo, da druge pripravi do tega, da naredijo, kar hočejo.

Kaj mislimo s tem?

Starši pohvalijo svoje otroke, ko se vedejo tako, kot oni hočejo. Otroci si želijo pohvale, zato se trudijo biti kot starši odobravajo. Kot odrasli ne iščemo in ne želimo pohval. Delamo, kar delamo, kar je posledica tega, kar smo.

Morda se tudi v odraslih skriva otrok, ki je pogojen za pohvalo. Če nas torej nekdo pohvali za nekaj, kar naredimo  (na primer, da smo velikodušni, delavni ali disciplinirani), lahko to aktivira otroka v nas. Iskanje odobravanja ustvarja nezdravo odvisnost od drugih in nas oropa lastnega odraščanja, avtonomije, odgovornosti in notranje moči . Pohvale v nas sprožijo nedolžnega otroka, ki postane žrtev manipulatorjev.

Ustrahovanje

Arhetipi, kot je “sadist” ali njegov mlajši dvojnik, “nasilnež”, radi uporabljajo ustrahovanje, da črpajo energijo in svetlobo od drugih. V današnji ‘civilizirani’ kulturi ustrahovanje ni vedno opaženo v prvem trenutku.

a oblika agresije se izraža z nezavednimi telesnimi signali: hitrim, padajočim pogledom, prekrižanimi rokami, grozečim tonom glasu ali zagonetnim nasmehom. Ko nekdo žali drugo osebo ali jo obsoja, ji skuša ‘ukrasti moč’. Ta vrsta odvzema energije se najpogosteje pojavi, ko ima posameznik veliko potlačene zavisti. Ko oseba v drugem vidi nekaj, kar si želi, in ne more priznati svoje želje, zavisti in ljubosumja, ji bo to nezavedno poskušala ukrasti z določenimi taktikami.

Dotik

Že z najnežnejšim dotikom lahko drug drugemu ukrademo energijo in medsebojno blokiramo njen pretok. Se spomnite, da ste se kot otrok izogibali objemu staršev ali drugih sorodnikov, ko so prišli na obisk?

Starši pogosto kregajo svoje otroke zaradi takšnega vedenja (“Pojdi objemi svojo babico”). V resnici večina otrok ne želi objemanja. Ne vedo zakaj, preprosto zato, ker so v boljšem stiku s svojimi telesi. Njihovo nezavedno (telo) jim govori, naj se izogibajo ljudem.

Čustvena evokacija

Primarni cilj energijskih vampirjev je izzvati čustveno reakcijo. Bolj kot je čustvo intenzivno, z večjim energijskim nabojem se bodo lahko hranili. Sram in krivda sta dve najmočnejši orožji, ki ju čustveni vampir lahko uporabijo, da izčrpajo vašo življenjsko moč.

Kako si lahko … Moral bi vedeti bolje … Kdo misliš, da si … Takšne fraze lahko zrušijo tvoj energijski sistem in te pustijo ranljive za nadaljnje psihične napade. Druge pogoste taktike vključujejo draženje in nadlegovanje (otroci jih pogosto uporabljajo nad starši). Kot učinkovite oblike čustvenega vampirizma lahko štejemo tudi razna presenečenja, šoke ali ustrahovanja.

Miselni napadi

Eno najpogostejših orodij psihičnih vampirjev je neposredna uporaba miselne oblike. Vampir bo pošiljal “psihološke signale” usmerjene na določeno osebo. Čeprav morda raje verjamemo, da so naše misli rezervirane samo za nas, pogosto ni tako.

Kot je odkril Nobelov nagrajenec sir John Carew Eccles, je um kot center za pošiljanje in sprejemanje. V primeru psihičnih vampirjev vam bodo vedno znova usmerjali negativne misli in slabe želje. Izziv pri tem je, da se posameznik, ki pošilja te negativne misli, tega pogosto ne zaveda.

Na primer, nekdo, ki pogosto skrbi za drugo osebo (tudi mamo), se verjetno niti ne zaveda, da del njih želi ali pričakuje nekaj slabega. V takšnih primerih se posameznik zaveda le enega dela misli, ker stranskih misli še ni povezal.

vir Foto: Pexels

By A.K.

Komentar: