Kako z masažo zadnjice izboljšati vsakdanje življenje

ByA.K.

8. februarja, 2023

Kako z masažo zadnjice izboljšati vsakdanje življenje

Če hodite na masaže, nikakor ne prezrite zadnjice. Vaša zadnjica je pomembna mišična skupina, zato morate paziti, da je ne zanemarite. Gibov, ki jih človeško telo zmore brez pomoči glutealnih mišic je namreč zelo malo.

Ko začnete čutiti bolečine v tem predelu, lahko to postane precejšnja težava. Številne običajne bolečine in stres lahko odpravite s preprosto masažno terapijo. Pri masažnem terapevtu ne bodite sramežljivi pri masaži zadnjice.

Glutealna  mišica

Bolečina v glutealnem predelu je lahko odgovorna za vrsto težav s spodnjem delu hrbta. Skupina glutealnih mišic vključuje gluteus maximus, gluteus medius in gluteus minimus.

V bistvu so mišice poimenovane glede na njihovo velikost. Gluteus maximus je velika prekrivna mišica v vaši zadnjici in sega od stegnenice od kolka.

Medium in minimus se nahajata pod največjo mišico. Kadar so te mišice prenapete, lahko masaža zadnjice precej olajša to napetost.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Navade, ki povzročajo nelagodje

Nobena skrivnost ni, da večina ljudi preveč sedi, vendar mnogi ne poznajo prednosti masažne terapije. Glede na to, da večina delovnih okolij zahteva, da posamezniki dlje časa sedijo pri miru, je v dnevno rutino težko vnesti več gibanja.

Ko dlje časa sedite, se vaše zadnjične mišice napnejo. Če se nenadoma odločite premakniti velike ali težke predmete, boste občutili napetost v mišicah, ker niso navajene na obremenitve.

Gluteus in stabilnost

Eden od razlogov, zakaj je lahko masaža zadnjice tako pomembna, je, da so zadnjice odgovorne za vašo stabilnost. Vaše zadnjične mišice ustvarjajo silo zapiranja. Do slednjega pride takrat, ko je potrebna zunanja sila, da naredimo skupno gibanje.

V bistvu se vaše mišice med hojo, tekom in sprintom potiskajo in vlečejo druga proti drugi, da ustvarijo pravo količino sile. Vaše zadnjične mišice so tesno povezane z vašimi kolki, koleni in stopali v smislu zagotavljanja sile zapiranja.

Bolečine in stres

Masaža zadnjice je uporabna pri najrazličnejših bolečinah. Pravzaprav se lahko nekateri odrečejo potrebi po predpisanih sredstvih proti bolečinam in zdravilih preprosto tako, da se redno poslužujejo masažne terapije. 

Masaža zadnjice pomaga ublažiti:
Bolečine v hrbtu
Bolečine v kolkih in nogah
Bolečine v zadnjici
Trde noge

Masažna terapija za lociranje vozlov in lajšanje bolečin v mišicah uporablja trigger point. Razbremenitev bolečih mišic pomaga, da se ta del telesa sprosti. Sporočilo zadnjice kot tako zagotavlja, da celotno telo ohranite v liniji

O tem kaj je “trigger point” oz. sprožilna točka smo pisali tukaj.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Išias

Bolečina v išiasu (ishiatičnem živcu) je zelo pogosta težava mnogih posameznikov, spopadanje z njo pa je lahko zelo boleče. Če je primer posebej hud, ni mogoče izvesti nobenih operacij ali drugih postopkov za zmanjšanje bolečine.

Zdravniki pogosto predpišejo le zdravila proti bolečinam. Vseeno pa je masažna terapija učinkovita in izvedljiva alternativa. 

Z masažo zadnjice je mogoče učinkovito ciljno odpraviti težavo

Vaš obtočni sistem prenaša kri, bogato s hranili in kisikom, po vsem telesu. Dolgotrajno sedenje lahko negativno vpliva na krvni obtok, kar lahko povzroči več bolečin.

Poleg tega vaš krvni obtok deluje v povezavi z vašim limfnim obtokom, ki je odgovoren za dostavo belih krvnih celic in protiteles na dele telesa, ki potrebujejo podporo imunskega sistema. Tu je masaža zadnjice, saj je ta predel poln krvnih in limfnih žil torej zelo učinkovita.

Samo povečanje pretoka krvi bo pomagalo pospešiti proces okrevanja mišic. Masaža zadnjice spodbuja odstranjevanje ‘odpadkov’, kot je mlečna kislina. Ta vrsta ‘odpadkov’ lahko pogosto poslabša okorelost in bolečino. Seveda je ustvarjanje stranskega proizvoda naravno, toda brez dodatne pozornosti vas lahko kopičenje upočasni. 

Kolki in noge

Po masaži zadnjice boste pri gibanju morda občutili nekoliko več svobode. Nekateri ljudje pravijo, da se po masažni terapiji počutijo, kot da lebdijo. Toda tudi če se spet počutite normalno, je to izboljšanje in vrnitev v homeostazo. Po masaži zadnjice bo vaše celotno telo veliko bolj zdravo.

Po masaži zadnjice, se osredotočate na en del telesa, ki bo močno vplival na vašo celotno postavo.

To je zato, ker so vaše zadnjične mišice povezane z večino drugih večjih mišičnih skupin. Zdravje vaših mišic na zadnjici namreč močno vpliva na vaše trebušne mišice, hrbet in stopala.

Masažna terapija, ki je usmerjena na en del telesa, bo sprožila kemične spremembe v celotnem telesu. 

Ta postopek služi za zmanjšanje obremenitve in stresa v hrbtu in nogah.

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077

Znaki, da potrebujete masažo zadnjice in medenice

Če še niste prepričani, ali je masaža zadnjice in zadnjice prava za vas, razmislite o naslednjih vprašanjih:

Imate težave z vstajanjem in/ali na običajne stole?
Ali sedite veliko ur na dan?
Ali imate neobičajne bolečine v mišicah spodnjega dela hrbta, nog ali gluteusa?
Ali doživljate izgubo celotnega obsega gibanja?
Je vaš zdravnik izrazil zaskrbljenost glede vašega krvnega ali limfnega obtoka?

Če ste na eno ali več teh vprašanj odgovorili pritrdilno, je lahko masažna terapija odlična alternativa za vas.

Masaža zadnjice nudi vse prednosti zdravil proti bolečinam, ne da bi vam bilo treba poseči po zdravilih. Sporočilna terapija pride do izvora težave in jo iztisne iz vaših mišic.

Če želite ohraniti splošno funkcionalnost telesa, naslednjič, ko se dogovorite za masažo poskusite z masažo zadnjice.

vir Foto: Pexels

Masaže Barbara Žust s.p., Stegne 33, 1000 Ljubljana – Tel. številka: 041 775 077