Kakšne so prednosti in tveganja materinstva v starejših letih?

ByAlenka Mirnik

8. junija, 2024
Ultrazvok [Foto: Freepik]

Materinstvo v starejših letih: Prednosti in tveganja

Materinstvo v starejših letih ima številne prednosti, kot so bogate izkušnje in večja čustvena pripravljenost. Kljub temu pa s seboj prinaša tudi številne zaplete in zdravstvena tveganja tako za mater kot za otroka. Kljub tem tveganjem se danes vse več žensk odloča za materinstvo v poznejših letih.

Res je, da je z leti težje zanositi, saj se ženske rodijo z določenim številom jajčec, ki se z leti zmanjšuje. Poleg tega nosečnost po 35. letu prinaša dodatna tveganja za zaplete, kot so hipertenzija, sladkorna bolezen in kromosomske nepravilnosti pri novorojenčkih, poroča Times of India. Zato se ženskam pogosto svetuje, naj zanosijo prej v življenju.

Kljub tveganjem pa nedavne študije kažejo, da ima zanositev pozneje v življenju številne prednosti. Ena izmed teh je, da starejše matere lažje vzgajajo svoje otroke. V zadnjih dveh desetletjih se je zmanjšalo število žensk, ki so postale matere v dvajsetih, saj se vse več žensk odloča za otroke pozneje v življenju. Najpogostejša razloga za to sta gradnja kariere in poznejša poroka.

Prednosti

Študija, ki so jo izvedli na Fakulteti za poslovne in družbene vede Univerze v Aarhusu na Danskem, je pokazala, da imajo otroci žensk, ki so rodile po 35. letu, določene dodatne prednosti. Starejše matere niso tako stroge pri nalaganju telesne in verbalne discipline otrokom med 7. in 11. letom. Posledično imajo otroci v tej starostni skupini manj vedenjskih težav ter manj socialnih in čustvenih težav. Ista študija je tudi pokazala, da imajo starejše matere boljše in stabilnejše odnose s svojimi otroki.

Zrelost starejših mater olajša premagovanje stresa med nosečnostjo in ohranjanje pozitivnega odnosa do vzgoje otrok. Z leti ljudje postanejo boljši pri soočanju s čustvenimi in duševnimi izzivi, kar jim omogoča, da bolje obvladujejo zahtevne situacije in usmerjajo svoje otroke. Raziskava tudi navaja, da starejše matere otrokom nudijo pozitivno psihosocialno okolje, ki jim pomaga biti optimističen v življenju.

Čeprav materinstvo v starejših letih prinaša določena tveganja, prinaša tudi številne prednosti, zaradi katerih se vse več žensk odloča za ta korak pozneje v življenju.

Portal24; Foto: Freepik