Potrjevanja ministrov se bodo nadaljevala, glasovanje o vladi naj bi bilo v sredo.

Ponedeljek in torek bosta v znamenju predstavitev kandidatov za nove ministrice in ministre. Pet jih je že v soboto uspešno prestalo nastope pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, 12 pa jih na zaslišanje še čaka.

Danes bosta pred poslance med drugimi stopila Klemen Boštjančič, ki bi prevzel skrb za državne finance in Tanja Fajon, kandidatka za zunanjo ministrico. V torek pa še šest kandidatov, tudi Danijel Bešič Loredan, ki naj bi zagrizel v številne izzive zdravstva. Že v sredo naj bi nato parlament glasoval o imenovanju 15. vlade, ki jo bo vodil Robert Golob.

Iz dosedanjih nastopov Tanje Fajon in iz koalicijske pogodbe je jasno, da se bo Slovenija odmaknila od Višegrajske skupine. Še naprej se bo zavzemala za vstop Zahodnega Balkana v Unijo, pri urejanju odnosov s Hrvaško pa vztrajala pri arbitražnem sporazumu. Kakšno obdobje se v slovenski zunanji politiki začenja s Tanjo Fajon?

Bodoča zunanja ministrica je že napovedala večjo aktivnost v smeri implementacije arbitražnega sporazuma. Iz njenih besed pa je bilo morda celo razumeti, da bi se lahko vstopanje Hrvaške v schengenski prostor zaostrilo.

Dokončna rešitev odprtih vprašanj s Hrvaško je pomembna tudi zaradi Zahodnega Balkana. Ta na pragu Evropske unije ostaja v nezavidljivem položaju. Slovenija bi lahko uporabljala strategijo kritike. To v mednarodnih odnosih lahko uspešno uporabljajo tudi majhne države, a le, če so same zgled.

Zunanje ministrstvo naj bi se preimenovalo v ministrstvo za zunanje in evropske zadeve

Vir: MMC RTV Slovenija

Foto: SD

By A.K.

Komentar: