Kam z ostanki velikonočne pojedine? Ali lahko zamrznemo odvečno kuhano šunko?
Kam z ostanki velikonočne pojedine? Ali lahko zamrznemo šunko? Šunka je nepogrešljiv del tradicionalnega velikonočnega zajtrka, velikonočne šunke so velike in vsem se lahko zgodi, da po končanem praznovanju in druženju na mizi ostane velika količina ostankov šunke. Kuhano šunko imamo lahko v hladilniku približno 3 dni. Če pa veste, da je ne boste mogli pojesti jo lahko zamrznete in uporabite kasneje.
Kako pravilno zamrzniti šunko
Pred zamrzovanjem je pomembno, da sledite nekaj preprostim korakom, da preprečite kvarjenje in čim bolj ohranite kakovost in okus. Naslednje leto pa ne pozabite, da bi bilo pametno zmanjšati količino šunke.
Šunko najprej narežite na manjše kose ali jo razdelimo na manjše porcije, da jo boste lažje odtajali. Obvezno odstranite elastično mrežico, če gre za zvito lopatko (če tega niste storili že po kuhanju, ko je koža mehka in je najlažje odstraniti mrežico, ne da bi odtrgali koščke mesa).
Nato vsak kos zavijte v plastično folijo, da preprečite vstop zraka. Dobro zavito šunko položite v nepredušno posodo ali vakuumsko embalažo. Vakuumska embalaža je idealna rešitev, saj odstrani zrak in zaščiti meso pred oksidacijo.
Pravilno zamrznjena šunka lahko ostane v zamrzovalniku do 2 meseca, ne da bi pri tem izgubila kakovost. Čeprav bo zamrznjena šunka verjetno ostala varna za uživanje tudi po 2 mesecih, bosta kakovost in okus sčasoma slabša, zato jo uporabite, takoj ko lahko. Čimprej torej
Kako pravilno odmrzniti šunko?
Šunko je najbolje odmrzniti v hladilniku, kot je pri mesu običajno. Zamrznjeno šunko vzemite iz zamrzovalnika in jo dajte v hladilnik, da se počasi odtali. Manjše kose lahko odtajamo čez noč, cela šunka pa bo potrebovala več dni odmrzovanja v hladilniku (ne priporočamo zamrzovanja cele šunke, razen v nujnih primerih).
Čeprav bo okus enak, bo lahko tekstura šunke po odtajanju vodena. Če nameravate delati sendviče, lahko s papirnatimi brisačkami popijete odvečno tekočino s površine. Odmrznjeno šunko morate v hladilniku shraniti pravilno in jo porabiti v nekaj dneh. Po odmrzovanju pa je ne smete ponovno zamrzniti.
vir Foto: Unsplash Karo Kujanpaa