Kanada bo Ukrajini poslala strelivo in protiletalske rakete

ByAna Koren

16. marca, 2023 , , , ,
Ukrajina [Foto: Pexels]

Kanada bo Ukrajini poslala strelivo in protiletalske rakete

Kanada bo Ukrajini v okviru najnovejše vojaške pomoči poslala približno 8000 kosov topniškega streliva in ducat raket zračne obrambe, je sporočilo kanadsko obrambno ministrstvo. Kanada bo Ukrajini poslala več kot 1800 nabojev učnega streliva za bojne tanke Leopard 1, ki so jih donirale Danska, Nemčija in Nizozemska.

Liberalna vlada premierja Justina Trudeauja, enega najglasnejših mednarodnih podpornikov Ukrajine, je od začetka ruske invazije lani Kijevu poslala vojaško pomoč v vrednosti približno 730 milijonov dolarjev. Kanada je že napovedala, da bo donirala tudi osem svojih tankov Leopard 2, ki naj bi v Ukrajino prispeli v prihodnjih tednih.

V ruskem obstreljevanju regije Dnjepropetrovsk sta umrli dve ženski

Vodja regionalne vojaške uprave Serhij Lisak je sporočil, da sta bila v ruskem obstreljevanju regije Dnjepropetrovsk ubita najmanj dva človeka, pet pa ranjenih. V mestu Marhanets sta bili ubiti dve ženski. Po prvih podatkih so bili hospitalizirani moški in tri ženske. 

Regionalna vojaška uprava je potrdila, da so bile v obstreljevanju poškodovane številne večnadstropne stavbe in zasebne hiše. “Poškodovani so bili trgovina, kulturni dom in dijaški dom,” so zapisali v sporočilu za javnost. 

Vodja vojaške uprave Donecka: V Bahmutu je ostalo manj kot 3000 ljudi

Vodja vojaške uprave Donecka Pavlo Kirilenko je povedal, da je v Bahmutu ostalo manj kot 3000 ljudi, med njimi 33 otrok. “Evakuacija se nadaljuje, ne samo v Bahmutu, ampak vzdolž celotne frontne črte,” je dejal Kirilenko.

Poudaril je, da nekateri še vedno nočejo oditi, kljub temu, da je v regiji obvezna evakuacija. “Še vedno obstajajo ljudje, ki zagotovo ne želijo oditi. Prepričati jih, da bi odšli je zelo težka naloga. Doneck je od 24. februarja lani zapustilo več kot 1.100.000 ljudi od 1.670.000,” je zaključil. 

Blinken: Preiskujemo sestrelitev brezpilotnega letala nad Črnim morjem

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je dejal, da se sestrelitev ameriškega brezpilotnega letala nad Črnim morjem “preiskuje”. Na tiskovni konferenci med uradnim obiskom v Adis Abebi v Etiopiji Blinken motiva ali namere za incidentom, ni želel komentirati. Dejal je, da je treba preiskavo še izvesti. 

“Zelo jasno lahko povem, da je bil to nepremišljen in nevaren postopek,” je dejal Blinken. Dodal je, da so ZDA glede tega vprašanja “tesno usklajene” z zavezniki in partnerji.

Rusija je Američanom sporočila: Držite se stran od našega zračnega prostora

Kremelj in Washington za incident, ki se je zgodil v torek v mednarodnem zračnem prostoru v bližini ozemlja, za katerega Rusija trdi, da ga je priključila Ukrajini, obtožujeta drug drugega.

“Nehajte leteti blizu ruskih meja,” je Kijev dejal Washingtonu. Kijev je dejal, da incident kaže, da je Moskva pripravljena razširiti območje konflikta tako, da vanj pritegne druge države.

Rusija zaostruje razmere, saj se sooča s “stanjem strateškega poraza” v Ukrajini, je dejal Oleksij Danilov, sekretar ukrajinskega varnostnega sveta.

ZDA so Ukrajino doslej podprle z vojaško pomočjo v vrednosti več deset milijard dolarjev, a trdijo, da njihovi vojaki niso neposredno vpleteni v vojno, ki jo Moskva prikazuje kot spopad proti popolni moči Zahoda.

vir Foto: Pexels