Kanadski oblikovalec o estetiki vesoljskih kavbojev

ByAnja Kadič

3. septembra, 2022 ,

Oblikovalec Ahiri, Michael Jafine, razloži, kje najde navdih.

Podjetje Ahiri želi ustvariti visokomodne vsakodnevne osnovne kose oblačil, ki bi se brez težav vključili v garderobo njihovih strank.

Da bi to dosegli, so se ustanovitelji Ahnaf Ali, Sheetu Latif in oblikovalec Michael Jafine poglobili v modno okolje Toronta.

Ko je prišel čas za oblikovanje debitantske kolekcije je oblikovalka upoštevala surove in težke zime, drago mesto ter družbenopolitične in kulturne ideje o identiteti in potrošništvu.

V nadaljevanju so se v reviji FASHION pogovarjali z Jafinom. Pogovarjali so se o kombinaciji estetike vesoljskih kavbojev, britanske muhavosti in njegovem najljubšem kosu iz nove kolekcije.

Kako bi v treh besedah opisali slog svoje blagovne znamke?

Vzvišen, brezčasen, skrivnosten.

Kaj je tisto, kar bi pri vaši blagovni znamki presenetilo ljudi?

Vsi naši kosi so izdelani v tovarnah Ahiri v Bangladešu. O tem, kakšna je proizvodnja v Bangladešu, obstaja veliko predsodkov. V podjetju Ahiri smo ponosni na celovit pristop naših tovarn k družbeni in okoljski blaginji. Izdelki imajo tudi zlati certifikat Leed usmerjen v trajnost.

Kaj pomeni Ahiri?

Naši ustanovitelji so iz Bangladeša, zato se nanaša na tamkajšnjo vrsto klasične glasbe. Glasba Ahiri prikazuje sladke zvoke jutra ter upanje in obljube, ki jih prinaša nov dan. Mislim, da je primerna za našo blagovno znamko.

Kje najdeš navdih?

Izhaja iz zelo osebnega vidika. Veliko poslušam klasične glasbe. Rad raziskujem zgodovino človeštva in kako lahko preteklost vpliva na sedanjost. Za Ahiriino kolekcijo sem zožil na tri kategorije. Britanska muhavost, ameriški slog in sezonski navdih. Tako združuje mednarodno in severnoameriško estetiko z mojo osebno občutljivostjo in futuristično-zahodnim občutkom.

Kateri kos iz nove kolekcije je še posebej pomemben in zakaj?

Črno-bela obleka s kvadratastim vratom je resnično mojstrovina zapletenega inženiringa, oblikovanja in proizvodnje.

Pri oblikovanju sem se zgledoval po metuljih in želel simetrične oblike vplesti v oblačilo. Da bi to dosegli, smo morali inovativno razmisliti o proizvodnem procesu. Ponosen sem na našo ekipo.

Kakšen je najboljši nasvet za nošenje zahodnjaškega videza?

Plasti! Ahirijevi kosi so zasnovani tako, da jih lahko mešate, kombinirate in dodajajte plasti. Dodajte tudi majhne zahodnjaške dodatke, kot so kavbojski škorenj, klobuk ali pas z bleščečo zaponko.

Kaj trenutno gledate ali berete?

Irma Vep. To je televizijska mini serija z Alicio Vikander v glavni vlogi. Temelji na istoimenskem filmu iz leta 1996. Film govori o režiserju, ki poustvarja slavni francoski nemi film in raziskuje protagonistkine težave.

Naštejte nekaj stvari, ki vas trenutno razveseljujejo?

Vir slik: FASHION