Kaneloni s špinačo in rikoto
Kaneloni s špinačo so izjemno zdrav in nasiten obrok, ki je primeren tudi za vegeterijance. Jed lahko porazdelite na porcije in jo shranite v zamrzovalniku. Okusen in zdrav obrok je tako vedno na voljo. Čas priprave je nekoliko daljši in sicer 50 minut, jed se peče 40 minut, iz navedenih količin sestavin boste dobili 10 obrokov.
Kaj potrebujete:
Za paradižnikovo omako
- 3 žlice olivnega olja
- 8 strokov česna, strtih
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 2 žlici rdečega vinskega kisa
- 4 x 400 g pločevinke sesekljanega paradižnika
- majhen šopek listov bazilike
Za preliv
- 2 x 250g kopeli mascarponeja
- 3 žlice mleka
- 85 g parmezana (ali vegetarijanska alternativa), naribanega
- 2 x 125 g kroglice mocarele, narezane na rezine
Za nadev
- 1 kg špinače
- 100 g parmezana (ali vegetarijanska alternativa), naribanega
- 750g rikote
- velik ščepec naribanega muškatnega oreščka
- 400 g posušenih kanelonov
Postopek:
Najprej naredite paradižnikovo omako. V veliki ponvi segrejte olje in pražite česen 1 minuto. Dodajte sladkor, kis, paradižnik in nekaj začimb ter med občasnim mešanjem dušite 20 minut, dokler se ne zgosti. Dodajte baziliko in omako porazdelite po pekaču (jed lahko porazdelite v več pekačev, in pol pripravljeno zamrznete).
Dajte na stran.
Naredite omako tako, da mascarpone stepite z mlekom do gladkega, začinite in nato odstavite.
Špinačo dajte v veliko cedilo in jo prelijte s kotličkom vrele vode, da uvene (morda boste morali to narediti v serijah). Ko je ohlajena, iztisnite odvečno vodo. Špinačo grobo nasekljajte in v veliki skledi zmešajte s 100 g parmezana in rikoto. Dobro začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Pečico segrejte na 200 stopinj C, Ventilatorsko na 180 stopinj C.
Z vrečko polnjenje (okraševanje) ali plastično vrečko za živila z odrezanim robom stisnite nadev v cevke kanelonov. Napolnjene kanelone polagajte na paradižnikovo omako in z žlico prelijte z mascarpone omako.
Po vrhu potresite s parmezanom in mocarelo.
Tako pripravljene kanelone lahko zamrznete, ne pečene, ali pa jih najprej spečete in nato zamrznete. Pecite 30-35 minut, dokler na sir ni mehurčkasto zlat.
Vzemite iz pečice. Pred serviranjem naj počiva pet minut. Preden pečeno jed date v zamrzovalnik naj se popolnoma ohladi.
Dober tek!
Foto: iStock