Kaneloni z mesom: Popolna kombinacija okusov
Kaneloni z mesom so prava klasika, ki vedno navduši z bogatim okusom in popolno kremasto teksturo. Ta priljubljena italijanska jed združuje nežne testeninske cevi, napolnjene z aromatično mesno omako, prelito s kremasto bešamel omako in obilico sira, ki se med peko lepo stopi in zapeče. Idealna je za družinske večerje, praznične priložnosti ali kar tako, ko si želite nekaj res tolažilnega in okusnega.
Priprava kanelonov morda deluje zahtevno, vendar s tem preprostim receptom ne morete zgrešiti. Naj gre za domačo omako ali kupljene testenine, končni rezultat bo vedno vrhunski. Pripravite svoje sestavine in se prepustite vonjem ter okusom prave italijanske kuhinje, ki jo boste z veseljem postregli svojim najdražjim!
Za pripravo te jedi boste potrebovali okoli dve uri in pol. Iz navedenih količin sestavin boste dobili štiri porcije.
Sestavine, ki jih boste potrebovali
Kaneloni
- 8 kanelonov,
- 10 g naribanega sira Parmigiano Reggiano.
Ragu
- 3 žlice oljčnega olja,
- 500 g mešanega mletega mesa,
- 1 čebula, drobno sesekljana,
- 2 stroka česna, narezana na rezine,
- 1 palčka zelene, drobno sesekljane,
- 100 ml kakovostnega rdečega vina,
- 1 lovorjev list,
- 800 g narezanih paradižnikov v pločevinkah,
- 75 ml polnomastnega mleka,
- sol,
- sveže mlet poper.
Bešamel omaka
- 25 g masla,
- 25 g moke,
- 1 lovorjev list,
- 380 ml polnomastnega mleka, toplo,
- 1 ščepec muškatnega oreščka,
- sol,
- nekaj kapljic alkoholnega kisa.
Postopek priprave:
V večjo ponev dajte dve tretjini oljčnega olja in zlato rjavo prepražite mleto meso.
Mleto meso vzemite iz ponve in dodajte preostalo olje skupaj s čebulo, česnom, zeleno in ščepcem soli. Pražite, dokler se ne zmehča, približno 8 minut.
Dodajte mleto meso nazaj v ponev skupaj z vinom in lovorjevim listom. Kuhajte, dokler se vino ne zmanjša za polovico, nato dodajte paradižnik in mleko. Na majhnem ognju se naj kuha 1 uro.
V tem času pripravite bešamel. V ponvi segrejte maslo in moko ter mešajte, dokler ne dobite testa (temu se reče roux). Roux kuhajte približno minuto, da se izognete mokastemu okusu omake.
Postopoma vmešajte toplo mleko, da ne bi nastale grudice. Dodajte lovorov list, muškatni orešček in ščepec soli ter ob stalnem mešanju kuhajte 5 minut, da se zgosti.
Ko je ragu pripravljen, mora imeti gosto žametno strukturo. Ko ste s teksturo zadovoljni, segrejte pečico na 180°C.
Za polnjenje kanelonov boste potrebovali cevno vrečko z relativno široko odprtino. Vse kanelone napolnite z nadevom, nato pa preostanek raguja z žlico položite v posodo ob robovih testenin.
Nato prelijemo z bešamelom in potresemo z naribanim parmezanom.
Kanelone pecite 40-50 minut, da zlato porjavijo in se lepo zapečejo.
Dober tek!
Portal24; Foto: Pexels