Kanye West z majico White Lives Matter sprožil polemike

ByAnja Kadič

7. oktobra, 2022 ,

Raper se je skliceval na rop Kim Kardashian leta 2016 in razhod s podjetjem Gap na modni reviji Yeezy Season 9.

Kanye West na pariškem tednu mode v majici z napisom White Lives Matter sprožil polemikoModna revija je bila napovedana kot modna revija presenečenja. Na koncu pa se je izkazala še večje presenečenje kot pričakovano. Na skrivnem dogodku Kanye Westa na pariškem tednu mode je bila predstavljena majica z napisom White Lives Matter.

Majico s fotografijo papeža Janeza Pavla II. na sprednji strani so nosili modeli na modni pisti. Poleg njih sta majici nosila tudi Ye, kot se West raje predstavlja, skupaj s komentatorko Candace Owens, ki je bila gostja revije.

Pred začetkom predstave Yeezy Season 9 je Ye občinstvu dejal: “Vsi tukaj vedo, da sem jaz vodja … ne morete me upravljati. To je neobvladljiv položaj.”

V nadaljevanju je omenil rop svoje nekdanje žene Kim Kardashian v Parizu leta 2016, svojega nekdanjega menedžerja Scooterja Brauna in nedavni razhod z družbo Gap.

Tudi Naomi Campbell je bila model na reviji, vendar sporne majice ni nosila. Raperjeva hči North West je vodila otroški pevski zbor, ki je nastopil na dogodku.

Ye je v preteklosti že dajal problematične izjave o rasi. Leta 2018 je dejal, da se 400 let suženjstva v ZDA sliši kot izbira sužnjev samih. Pozneje se je skušal od tega komentarja odmakniti.

S to modn revijo se je Ye vrnil v svet visoke mode, potem ko je pred kratkim nepričakovano končal sodelovanje s podjetjema Gap in Adidas. 

Septembra je prekinil dvoletno partnerstvo z družbo Gap, saj je trdil, da trgovina ni izpolnjevala pogodbenih pogojev. Istega meseca je Ye napovedal, da namerava prekiniti sodelovanje z Adidasom, in dejal da je čas, da grem po svoje.

Kako je Kanye začel svojo modno kariero?

Leta 2016 je bila prejšnja Yeezyjeva revija v New Yorku zelo kritizirana. Modeli so tam namreč dolgo stali na soncu, brez sence ali vode. Razstava, ki je potekala na območju otoka Roosevelt, je zamujala dve uri, ened od modelov je omedlel, še preden se je modna revija končala.

To je bila že četrta modna revija, ki jo je Ye pripravil v Parizu, kjer je leta 2011 debitiral kot modni oblikovalec. Njegova modna kariera se je začela leta 2008, ko je opravljal pripravništvo pri podjetju Fendi. Naslednje leto se je prvič udeležil pariškega tedna mode.

Ye je za Vogue Business povedal: “Pariz je največje središče mode. Če se ukvarjam z glasbo se bom oblekel in odšel k Future-ju domov in to počel dan za dnem. In če se ukvarjamo z oblačili? Grem v Pariz.”

Vir slik: Getty Images