Kaos v Izraelu, Netanjahu sklical izredni sestanek

ByAna Koren

27. marca, 2023
Foto: Pexels

Kaos v Izraelu, Netanjahu sklical izredni sestanek

V Tel Avivu se je po tem, ko je izraelski premier Benjamin Netanyahu odpustil obrambnega ministra Yoava Galanta, ker je vlado pozval, naj ustavi reformo, katere ključni elementi naj bi bili sprejeti v naslednjih dneh, spontano zbralo več tisoč ljudi.

V Jeruzalemu so jezni protestnik v bližini Netanjahujeve rezidence, prebili cestno zaporo. Ali je 73-letni premier doma ni bilo jasno.

Glede na situacijo je Netanjahu sklical izredni sestanek. Sinoči začeti pogovori so se po poročanju Jerusalem Posta nadaljevali do zgodnjih jutranjih ur, danes pa je potekalo srečanje voditeljev vlade. Izraelski predsednik Isaac Herzog je vlado pozval, naj ustavi kontroverzno načrtovano pravosodno reformo.

Pozno popoldne je voditelj desnice Ben Gvir sporočil, da se reforma odlaga. Netanjahu je napovedal nagovor javnosti.

Poveljnik izraelske vojske: Česa takega še nismo videli

Poveljnik izraelske vojske, generalpodpolkovnik Herzi Halevi je pripadnike izraelskih oboroženih sil pozval, naj “še naprej odgovorno opravljajo svoje dolžnosti v luči družbenih delitev”. Sporočilo je podal po množičnih protestih. Protesti so izbruhnili zaradi načrtov vlade za reformo pravosodja.

“Ta trenutek je drugačen od vseh trenutkov, ki smo jim bili priča doslej. Takšnih dni, ko se združijo zunanje grožnje, doma pa se pripravlja nevihta, še nismo videli. Takšnih dni še nismo videli,” je dejal poveljnik izraelske vojske.

BBC: Odlašanje ne bo rešilo krize

Napoved izraelskega vladnega ministra, da bo premier Benjamin Netanjahu odložil pravosodno reformo, verjetno ne bo ublažila krize, v kateri so množični protesti povzročili kaos v državi, kaže BBC-jeva analiza razvoja dogodkov.

Ben Gvir, vodja vladajoče koalicije Jewish Power, v izjavi o odložitvi reforme ni navedel veliko podrobnosti. Dejal je le, da je premier obljubil, da bo predlog reforme poslal v parlament “v naslednji sejo”. To bi se lahko zgodilo kadarkoli od 30. aprila naprej.

Gvirjeva stranka je še sporočila, da se je Netanjahu strinjal z oblikovanjem civilne “nacionalne garde”, čeprav ni jasno, kakšna enota bi to bila. Ben Gvir je minister za nacionalno varnost. Slednji že nekaj časa zahteva strožje ukrepe proti Palestincem, vpletenim v nasilje.

Izraelski novinar: To je nevaren razvoj dogodkov

Noa Landau, namestnik urednika izraelskega dnevnika Haaretz, je sporočil, da domnevni dogovor med Netanjahujem in ministrom Ben-Gvirjem predstavlja izjemno nevaren razvoj dogodkov.   

“To postaja čedalje slabše. Ben-Gvir zdaj pravi, da so z Netanjahujem dosegli dogovor, ki bi odložil pravosodno reformo, medtem ko bi Ben-Gvir dobil novo policijo v zameno pod njegovim lastnim nadzorom. Ben-Gvirjeve zasebne oborožene sile – ravno to, kar smo potrebovali,” je tvitnil Landau.

vir Foto: Pexels