Kaotične razmere na trgu slovenske zelenjave: Dobavitelji ne pokrivajo stroškov pridelave

ByMiha Kovač

21. junija, 2024 , ,
Zelenjava [Foto: Pixabay]

Kaotične razmere na trgu slovenske zelenjave: Dobavitelji ne pokrivajo stroškov pridelav

Cene za zgodnji krompir, bučke, kumare, solato in drugo slovensko zelenjavo, ki jo dobavitelji prodajajo trgovcem, so zelo nizke in pogosto ne pokrivajo stroškov pridelave, poroča MMC RTV SLO. Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano opozarja na kaotične razmere na trgu in zaznava kršitve v razmerjih med dobavitelji in trgovci.

Dobavitelji slovenske zelenjave trgovcem ob začetku prodajne sezone, ko bi praviloma morale biti cene višje. Poročajo tudi, da so te pri zgodnji zelenjavi nižje kot lani in celo nižje kot na italijanskih borzah, navaja MMC RTV SLO. Trgovci se sicer zavedajo pomena lokalne ponudbe. Spar trenutno povečuje ponudbo slovenskega sadja in zelenjave na 32 odstotkov, vendar vprašanje ostaja, koliko plačujejo slovenskim dobaviteljem. Direktor nabave pri Sparu Uroš Lozej je pojasnil, da so odkupne cene za kumare in bučke okoli enega evra, medtem ko je cena v tujini med 70 in 75 centov.

Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Branko Ravnik je za MMC RTV SLO povedal, da je področje pogodbenih razmerij med dobavitelji in trgovci v Sloveniji na splošno kaotično. Opozarja, da očitno prihaja do kršitev oz. do tega, da teh pogodb ni, in da ima to v fokusu tudi agencija za varstvo konkurence. Ravnik je poudaril, da imajo posamezni kupci ‘na zalogi’ več dobaviteljev, med katerimi licitirajo, kdo da nižjo ceno, kar je nedovoljeno ravnanje, saj bi morale biti z vsemi predhodno sklenjene pogodbe.

Po oceni prehranskega varuha v tem trenutku pri prodaji slovenske zelenjave niti pridelovalci niti trgovci nimajo dobičkov. Od konkurenčnega boja za nizko ceno na trgovskih policah imajo korist samo potrošniki, zaključuje MMC RTV SLO.

Portal24; Foto: Pexels