Karamelizirani brstični ohrovt: Zvezda vsake mize

ByAna Koren

2. novembra, 2023 ,

Karamelizirani brstični ohrovt: Zvezda vsake mize

V svetu zelenjave obstaja pravi diamant, ki pogosto ostane spregledan. Govorimo o brstičnem ohrovtu, miniaturnih zelenih kroglicah, ki so prava zakladnica hranil in okusov. A ko jih popečemo, se prelevijo v pravo kulinarično mojstrovino, ki lahko služi kot vrhunska priloga ali samostojna jed, ki zadovolji tudi najbolj izbirčne brbončice.

Prvi korak na poti do karameliziranega brstičnega ohrovta je seveda izbira same zelenjave. Izberite sveže, čvrste in svetlo zelene brstične ohrovte, ki bodo osnova za našo kulinarično umetnino.

Kako ga pripraviti

Brstični ohrovt najprej dobro operemo in osušimo. Odstranimo morebitne odvečne ali poškodovane lističe in jih razpolovimo.

V večji ponvi segrejemo nekaj žlic olivnega olja. Dodamo brstični ohrovt, sol, poper in po želji še druge začimbe, kot so česen ali čili. Brstični ohrovt pečemo približno 5 minut ali dokler ni lepo zapečen.

Ohrovt lahko tudi popečemo v pečici. Predhodno segreto pečico na 200 °C in brstični ohrovt razporedimo po pekaču, prelijemo s karamelno omako in pečemo približno 20-25 minut.

S katero omako je najboljši

Brstični ohrovt je izjemno vsestranski in se odlično poda k različnim omakam. Posebej priporočljiva je kombinacija s česnovimi ali kremnimi omakami. Tudi omaka iz pečenih oreščkov, kot so lešniki ali orehi, je odlična izbira, ki doda bogat okus in teksturo. Za ljubitelje pikantnega okusa pa je omaka iz čilija in limone odlična izbira, ki brstičnemu ohrovtu doda pravo pekočo svežino.

Če ga jemo samega

Karameliziran brstični ohrovt je tako bogat in okusen, da ga lahko uživamo tudi kot samostojno jed. V tem primeru lahko dodate oreščke, semena ali suho sadje, ki bodo obogatili okus in dodali dodatne teksture. Postrezite ga lahko tudi kot toplo solato, dodate nekaj kapljic limoninega soka, oljčnega olja in soli za piko na i.

H katerim jedem se poda kot priloga

Karamelizirani brstični ohrovt je odlična priloga k različnim jedem. Najbolj se poda k mesnim jedem, kot so pečenka, steak ali piščanec. Odlično se obnese tudi kot dodatek k ribjim jedem, saj kontrast med sladkostjo ohrovta in svežino rib ustvari edinstven okus. Prav tako se odlično poda k različnim testeninam ali rižotam, kjer obogati jed in doda novo dimenzijo okusa.

Karamelizirani brstični ohrovt je prava izbira za tiste, ki želijo svoje kulinarično znanje in izkušnje dvigniti na višji nivo. S svojo vsestranskostjo in bogatim okusom bo zagotovo navdušil vsakega ljubitelja dobre hrane.

Portal24

Foto: Portal24