Kardiolog trdi, da je to najslabša navada za zdravje srca

Če  imate v družinski anamnezi bolezni srca ali druge srčno-žilne težave, še ne pomeni, da ste obsojeni na isto. Genetika ima pri zdravju srca pomembno vlogo, a je po ocenah strokovnjakov 90 odstotkov bolezni srca mogoče preprečiti s prehrano in zdravim načinom življenja.

Kardiolog Norman Lepor trdi, da obstaja ena razvada, ki ima lahko uničujoče učinke ne le na srce, ampak tudi na splošno zdravje. 

“Kajenje je tveganje za možgansko kap, srčni infarkt in periferno žilno bolezen, ki lahko v hudih primerih vodi do amputacije noge,” pravi dr. Lepor. Dodaja, da lahko redno kajenje povzroči tudi nabiranje oblog v koronarnih arterijah, kar lahko zviša raven LDL oziroma slabega holesterola.

Če kadite, se morda zdi misel na to, da bi nehali težka. Vendar je to najboljše, kar lahko naredite za svoje zdravje. Dr. Lepor vse, ki kadijo spodbuja, da se s svojim zdravnikom pogovorijo o možnostih, ki so jim na voljo za opustitev kajenja. 

Na zdravje srca negativno vplivajo tudi sedeč način življenja, prehrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob in natrija ter prekomerna telesna teža. 

vir Foto: Pexels

Ne spreglejte…

9 preprostih nasvetov za bolj zdravo srce

9 preprostih nasvetov za bolj zdravo srce. Bolezni srca in ožilja so med najpogostejšimi vzroki smrti v zahodni Evropi. Vzrokov za srčne bolezni je veliko: nekateri so dedni, nekateri povezani z življenjskim slogom, nekateri so povezani z vse večjim in močnejšim pritiskom, ki ga na nas izvajata stres in vsakdanje življenje. Tveganja pa lahko zmanjšamo in omilimo. Kako? Zelo preprosto, preberite.


Kardio vadba ohranja srce zdravo

Tek, kolesarjenje … Verjetno že veste, kako zelo tovrstna vadba pomaga ohranjati zdravje srca in ožilja. Morda niste vedeli, da je enako koristna hoja, ki jo pogosto zanemarjamo, ker je le hoja. A ima številne prednosti: študije kažejo, da je koristen za kurjenje maščob in hujšanje, ne obremenjuje sklepov in hrbtenice, in kar je najboljše – ne potrebujete nobene posebne opreme!.. več tukaj.

By A.K.

Komentar: