Karitejevo maslo za lase: uporaba in nasveti

ByAna Koren

3. aprila, 2023 , , ,

Karitejevo maslo za lase: uporaba in nasveti

Karitejevo maslo je narejeno iz maščobe, ekstrahirane iz oreščkov karitejevega drevesa, rastline, ki izvira iz zahodne Afrike (skoraj vse karitejevo maslo, ki se danes uporablja, še vedno prihaja iz Afrike). Seveda je že dolgo stalnica za tiste s kodrastimi, skodranimi lasmi.

Karitejevo maslo spada v kategorijo vlažilnih krem, ki se imenuje emolient. To pomeni, da globoko nahrani lase in ustvari mehkejšo in bolj gladko teksturo. Pravzaprav ga trihologinja in ustanoviteljica Colour Collective Kerry Yates imenuje “super mehčalec”. Bogat je tudi z vitaminoma A in C, oba pa prispevata k bolj živahnim lasem. 

Že samo hiter pregled hranilnega profila masla vam bo pokazal, kako zdravilno je. Maslo vsebuje več vrst maščobnih kislin, za katere je naravno ugotovljeno, da uravnavajo kožo, kot so linolna, palmitinska, stearinska in oleinska maščobna kislina. Prav tako vsebuje tudi vitamin E , močan in v olju topen antioksidant, ki lahko pomaga v boju proti poškodbam zaradi prostih radikalov in trigliceride, za katere je znano, da pomagajo pri negi kože in las. 

Prednosti karitejevega masla za lase.

Če dodate to sestavino svoji rutini nege las, lahko pričakujete naslednje učinke: 

Povečana hidracija: Vsakemu, ki ima suhe lase bi lahko uporaba karitejevega masla, zlasti na srednjih dolžinah in konicah las, koristila. Še posebej je, zaradi povečane suhosti, ki je posledica bolj teksturiranih las koristen za skodrane lase.

Ukročeni kodri: kodranje las pogosto povzročijo razcepljene konice in zlomljeni prameni. Čeprav poškodovanih las, ne morete popolnoma pozdraviti lahko razcepljene lase zakrijete z dodatki kot je karitejevo maslo. V svoji naravni obliki ga lahko nanesete neposredno na konice las, saj deluje kot balzam in lahko pomaga preprečiti razcepljene konice in zmanjšati lomljenje.

Pomirjeno lasišče: Karitejevo maslo je briljantno za lasišče, saj pomaga ublažiti suho, oteklo kožo.

Kondicionirani prameni: Verjetno ste že slišali (ali uporabljali) balzam s karitejevim maslom in za to obstaja razlog. Ne le, da karitejevo maslo globoko navlaži lase, kot je omenjeno zgoraj, ampak pomaga zadržati vlago. Vaši prameni las med pranji tako ostanejo svilnati. 

Zaščitena koža in lasje: Se spomnite, ko smo omenili, da je karitejevo maslo bogato z vitaminom E? No, zaradi tega dejavnika je karitejevo maslo čudovit zaščitnik vaše kože in las, saj deluje kot ščit pred prostimi radikali iz okolja, ki povzročajo oksidativno škodo. 

Naravni toplotni zaščitnik: Karitejevo maslo lahko tudi rahlo zaščiti lase pred morebitnimi toplotnimi poškodbami. Na vlažne lase nanesite tanko plast sestavine, preden boste lase sušili.

Druge prednosti karitejevega masla.

Ne moremo govoriti o karitejevem maslu za lase, ne da bi omenili tudi številnih drugih prednosti te večnamenske sestavine. Zapomnite si nekaj stvari: 

  • Neguje ustnice. 
  • Služi kot odlična vlažilna krema za celotno telo . 
  • Obnovi vlago v suhi koži.
  • Neguje obnohtno kožico. 
  • Pomirja razdraženost. 

Princesa.si Foto: Wikimedia