Kartica upokojenca – za lažji dostop do ugodnosti, a pozor!

ByA.K.

12. februarja, 2024
Foto: Freepik

Kartica upokojenca – za lažji dostop do ugodnosti, a pozor!

“Kartica upokojenca” vsem prejemnikom starostnih, invalidskih, vdovskih in družinskih pokojnin omogoča, da izkazujejo svoj status upokojenca pri uveljavljanju komercialnih popustov in drugih ugodnosti. Kartica, opremljena z osebnimi in kontaktnimi podatki ter pokojninsko številko, služi kot ključno orodje za pridobivanje informacij o pokojninskih prejemkih od zavoda.

A pozor – kartica, ki je veljavna do prenehanja statusa upokojenca ali do izdaje nove, ne bo samodejno izdana ob pridobitvi pravice do pokojnine. Namesto tega bo zavod kartice upokojenca razposlal novim upokojencem mesečno, brez potrebe po vložitvi posebne vloge za njeno pridobitev. Čas pošiljanja kartic je odvisen od datuma realizacije odločbe o pokojnini… več na Senior24.

Prihajajo nove, višje urne postavke za upokojence!

Prihodnji mesec bo za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo, prišlo do pomembnih sprememb. Delodajalci jim od 1. marca ne bodo smeli plačati manj kot 7,21 evra bruto na uro za opravljeno delo. Hkrati pa bo višina njihovega celotnega dohodka v koledarskem letu 2024 omejena na 10.781,07 evra bruto. Ta dva nova zneska sta rezultat uskladitve z minimalno plačo.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes objavilo novo odredbo o višini urne postavke in dohodku za upokojence, ki opravljajo začasno ali občasno delo. Do 29. februarja 2024 velja, da je višina urne postavke za opravljeno uro dela upokojencev znašala 6,92 evra bruto, pri čemer je bil največji dovoljeni zaslužek v letu 2023 omejen na 10.346,52 evra bruto… več tukaj.

Foto: Freepik