Katalonska vlada predlaga nov referendum o neodvisnosti, Madrid ostro nasprotuje

ByA.K.

3. aprila, 2024
Foto: Portal24 (AI)

Katalonska vlada predlaga nov referendum o neodvisnosti, Madrid ostro nasprotuje

Katalonska vlada, pod vodstvom regionalnega predsednika Pereja Aragonesa, je javnosti predstavila nov predlog za organizacijo referenduma o neodvisnosti od Španije. Predlog je takoj sprožil negativne odzive s strani centralne vlade v Madridu, ki vztraja pri svojem nasprotovanju ideji o glasovanju za neodvisnost.

Aragones je v Barceloni poudaril, da je možnost za glasovanje realna, če obstaja politična volja. Predlagani referendum bi volivcem zastavil direktno vprašanje: “Ali želite, da Katalonija postane neodvisna država?”, pri čemer bi lahko volivci izbirali med odgovoroma “da” ali “ne”. Po Aragonesovih besedah, bi lahko tak referendum organizirali na podlagi 92. člena španske ustave, ki omogoča referendume o “političnih odločitvah posebnega pomena”. Za razpis referenduma bi moral kralj Filip VI. slediti predlogu španskega predsednika vlade, ki mora prejeti predhodno odobritev parlamenta.

Odziv centralne vlade

Odziv centralne vlade na predlog je bil hitro in nedvoumno negativen. Pravosodni minister Felix Bolaños je izrazil absolutno nasprotovanje, medtem ko je tiskovna predstavnica vlade Pilar Alegria namigovala, da je predlog zgolj politična predstava v luči bližajočih se parlamentarnih volitev v Kataloniji, ki bodo potekale 12. maja.

Predlog prihaja v obdobju, ko je premier Pedro Sanchez pristal na amnestijo za udeležence neuspešnega poskusa katalonske neodvisnosti leta 2017, v želji po zagotovitvi svoje ponovne izvolitve prejšnjo jesen. Kljub temu Sanchez še vedno izključuje možnost referenduma o neodvisnosti, čeprav je njegova manjšinska vlada odvisna od glasov katalonskih poslancev v parlamentu.

Poleg Katalonske republikanske levice (ERC), ki ji pripada Aragones, se za ločitev regije od Španije zavzemajo tudi druge katalonske stranke, vključno s stranko Junts Carlesa Puigdemonta, ki je v izgnanstvu v Belgiji od leta 2017. Puigdemont je nedavno napovedal, da bo glavni kandidat stranke Junts na prihajajočih regionalnih volitvah.

[Vir: Hina]; Portal24; Foto: