Katar in ZAE pod drobnogledom zaradi vpliva na evropski nogomet

Evropska unija je vse bolj pod pritiskom, pozvana je, da se spopade z vplivom zalivskega denarja na evropski nogomet. Evropska komisija izvaja preiskavo, ki zadeva lastništvo evropskih nogometnih klubov, v ospredju te preiskave pa sta Katar in Združeni arabski emirati. Preiskava sledi pritožbam španske nogometne lige in majhnega belgijskega kluba.

Pritožniki uporabljajo nova pravila EU o tuji pomoči, da bi se zoperstavili zalivskim državam. Nekateri posamezniki so prepričani, da te države nepravično dodeljujejo državne subvencije, ki pomagajo njihovim evropskim nogometnim ekipam. Zato to dejanje izkrivlja tržno ravnovesje.

Posodobljena pravila EU pooblaščajo, da preiskuje tujo državno podporo, ki bi lahko nepravično prikrajšala evropska podjetja. Če se ugotovi, da so kriva, bodo morala zadevna podjetja vrniti pomoč ali prodati določena sredstva.

Kritiki trdijo, da klubi, ki so v lasti zalivskih družb, znatno povečujejo prestopne provizije in plače igralcev. Zato ta praksa izkrivlja konkurenco v evropskem nogometu.

Komisija pod vodstvom Margrethe Vestager je v preteklosti nerada posegala v športne spore. Vendar pa se je odgovornost spremenila. Zdaj je za to odgovoren njen nedavni naslednik Didier Reynders iz Belgije. Hkrati si EU prizadeva ohraniti dobre odnose z Zalivom zaradi energetske krize, ki so jo sprožili konflikti ruskega predsednika Vladimirja Putina v Ukrajini.

Subvencije vplivajo na prevlado PSG… več na Biznis24

Foto: Pexels

Portal24