Katastrofalne izgube ruske vojske v Ukrajini

Ruska vojska se v Ukrajini sooča s hudo krizo, saj je od začetka svoje invazije pred skoraj dvema letoma vsak dan utrpela velike izgube. Rusija je povprečno izgubila 19 tankov, bojnih vozil, havbic in drugega težkega orožja na dan, bodisi zaradi uničenja, zapustitve ali zasega. Vendar pa je sobota postala eden najhujših dni za Moskvo od začetka vojne. Ruske sile so enem dnevu izgubile najmanj 54 kosov opreme, medtem ko jih je bilo še dodatnih 16 poškodovanih.

Analitik z odprtokodno platformo Andrew Perpetua, ki redno spremlja izgube vozil in objavlja posodobljen seznam, je sobotne izgube označil kot najvišje število, kar ga je zabeležil v enem samem dnevu. Po drugi strani so bile izgube Ukrajine sorazmerno manjše. Ukrajinske sile so zgubile devet vozil, medtem ko je bilo 21 vozil poškodovanih.

Ali je takšna stopnja izgube vzdržna za Kremelj?

Toda ključno vprašanje, ki se poraja, je: Ali je takšna stopnja izgube vzdržna za Kremelj? Odgovor je jasen: ni. Proizvodnja novih oklepnih vozil se zamuja, zato se ruska vojska še vedno zanaša na stara vozila iz časov hladne vojne, ki so jih potegnili iz skladišč. Te rezerve pa so omejene. Analitik z uporabniškim imenom @HighMarsed je razkril, da je Kremelj decembra 2023 umaknil 1081 bojnih vozil iz predvojnega inventarja. Od preostalih 3.730 vozil jih je bilo vsaj 765 “vidno poškodovanih, ki jih ni mogoče popraviti.”

Analitiki iz Oryxa ocenjujejo, da je Rusija v letih 2022 in 2023 izgubila približno 80 bojnih vozil na mesec. Če se takšna stopnja izgube nadaljuje in če proizvodnja novih vozil ostane na nizki ravni, bi lahko Kremelj brez bojnih vozil ostal v približno dveh letih, torej na začetku leta 2026.

Še dodatno zaskrbljujoče je dejstvo, da se izgube Rusije v letu 2024 povečujejo še hitreje kot prejšnja leta. V samo enem dnevu so izgubili 13 bojnih vozil BMP in dodatna vozila BTR. Slednje kaže na mesečno stopnjo izgube okoli štiristo vozil, kar je petkrat več kot v letih 2022 in 2023. Če se ta trend nadaljuje, Rusija ne bo mogla računati na svoje rezerve bojnih vozil niti dve leti.

Blokada pomoči Ukrajini

Kljub različnim oviram, kot so blokada pomoči Ukrajini s strani proruskih republikancev v ameriškem kongresu in prizadevanja Madžarske za preprečevanje evropske pomoči Ukrajini, se ukrajinske enote uspešno branijo in odbijajo ruske napade. Kljub temu, da Rusija ima večje prebivalstvo in gospodarstvo od Ukrajine, ukrajinske enote ne le ohranjajo svoje linije, temveč se celo pomikajo naprej z izstrelitvijo dronov in streljanjem iz jarkov.

Poleg tega ukrajinske izgube predstavljajo predvsem tovornjake in civilna vozila, ki naj bi jih vojska uporabljala za oskrbo. Ruske izgube so medtem vključevale tudi 16 tankov in 29 bojnih vozil ter oklepnikov. Ukrajinci so izgubili le dva tanka in eno transportno vozilo.

Vendar pa noben racionalen in moralen poveljnik ne bi smel biti pripravljen žrtvovati 54 oklepnih vozil in, kot pravi ukrajinski generalštab, več kot 800 vojakov v samo nekaj sto metrih ozemlja. Rusija se sooča s krizo, ki bi se lahko še poslabšala, če se trenutni trend izgub nadaljuje.

vir; Foto: Pexesl; Portal24