Katera zelenjava je najbolj zdrava? Ni “najboljše”, te so najbližje

Katera zelenjava je najbolj zdrava? Ni “najboljše”, vendar so te najbližje

Če želite povečati dnevni vnos zelenjave, je tukaj vodnik, ki pove katera zelenjava je najbolj bogata s hranili. Čeprav je redno uživanje zelenjave ključnega pomena za zdravo prehrano, le eden od 10 odraslih dnevno zaužije priporočen vnos.

Katera zelenjava je najbolj zdrava?

Ni le ene “najbolj zdrave” zelenjave. Obstaja pa nekaj posebno hranilno bogatih možnosti, na katere morate biti pozorni. 

Listnata zelenjava

Temno listnata zelenjava pritegne veliko pozornosti in to z dobrim razlogom. Ima vitamin K, bogati so s kalcijem in množico različnih antioksidantov.

Večina ljudi, ko sliši “listnato zelenjavo, pomisli na špinačo, a poskusite še blitvo, zeleno gorčico…

Zelenjava iz družine križnic: brokoli, cvetača, šparglji itd

Križnice so še en odličen dodatek k prehrani. Med njimi so med drugim brokoli, cvetača, brstični ohrovt, šparglji, zelje in bok choy. Zelenjava iz družine Crucifera vsebuje vlaknine, fitonutriente za preprečevanje poškodb celic in indol-3-karbinol. Indol-3karbinol je spojina, za katero je dokazano, da zmanjšuje prevlado estrogena in zmanjšuje tveganje za nastanek raka, povezanih z estrogenom, in raka debelega črevesa.

Toda pri zelenjavi in ​​vaših posebnih prehranskih potrebah morate biti pozorni na nekatere posebnosti. (Kot vedno, posvetujte s svojim zdravnikom, če imate posebna vprašanja v zvezi z vašo prehrano.)

Špinača in blitva vsebujeta oksalate, ki se lahko vežejo na minerale, kot je kalcij, in zavirajo njihovo absorpcijo. Ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov, da bi zadovoljili potrebe po kalciju, naj posežejo po listnati zelenjavi.

Slednja je tudi dober vir vitamina K, luteina in vitamina C, zato ni razloga, da bi se ji ali kateri koli drugi zelenjavi popolnoma izognili.

Škrobna zelenjava

Škrobna zelenjava, ki vključuje krompir, koruzo, buče, grah in korenje ter druge, je zaradi vsebnosti ogljikovih hidratov pogosto slaba.

A ima škrobna zelenjava številne hranilne snovi, zagotavljajo pa tudi ogljikove hidrate in lahko zvišajo raven sladkorja v krvi.

Ljudem, ki imajo sladkorno bolezen ali kakršno koli insulinsko rezistenco, in ljudem, ki želijo izgubiti težo, bi prekomerno uživanje ogljikovih hidratov lahko vplivalo na njihovo izgubo teže.

Vendar to ne pomeni, da se morate izogibati škrobni zelenjavi. So namreč odličen vir vlaknin in kalija, ki lahko pomagajo nadzorovati visok krvni tlak.

vir Foto: Pexels