Kateri hrani se izogibati, če imate povišan holesterol

ByA.K.

13. januarja, 2023 ,

Kateri hrani se izogibati, če imate povišan holesterol

Če vam je zdravnik povedal, da imate visok holesterol, je v vašem interesu, da ste bolj previdni pri hrani, ki jo jeste. Po navedbah dobrodelne organizacije Heart UK naj se tisti s povišanim holesterolom izogibajo jetrom in drugi drobovini, saj lahko takšna živila močno dvignejo raven maščob v krvi.

“Vsa živalska hrana vsebuje nekaj holesterola,” navaja organizacija. Opozarjajo tudi, da je treba na holesterol paziti, saj se v nasprotnem primeru izpostavljamo tveganju za srčni infarkt ali možgansko kap.

Vendar to ne pomeni, da morajo ljudje s povišanim holesterolom preiti na vegetarijansko prehrano. Najboljša izbira je zdrava prehrana za srce, ki vključuje veliko sadja, zelenjave in živil rastlinskega izvora. 

Zelenjava, stročnice, sadje, oreščki, semena in cela zrna so bogata s hranili in veljajo za zdravo hrano za srce. Da ostanete zdravi zaužijte vsaj pet porcij sadja in zelenjave na dan (približno pest vsakega), svetuje Heart UK .

Priporočljiva je tudi zdrava raznolikost virov beljakovin, ki vključujejo grah, fižol, lečo, ribe, oreščke, piščanca in pusto rdeče meso.

Poleg holesterola v hrani je treba biti pozoren tudi na delež nasičenih maščob. Uživanje mastne hrane lahko zamaši arterije, kar lahko povzroči bolezni srca. Nazadnje ljudem s povišanim holesterolom poleg spremembe načina prehranjevanja svetujemo redno gibanje ter prenehanje kajenja in pitja alkohola.

Foto: Pexels

Ne spreglejte…

Kozarec čudežnega soka na dan odžene srčni infarkt stran!

Kozarec čudežnega soka na dan odžene srčni infarkt stran! Rdeča pesa je zdrava korenovka, ki jo lahko pripravimo na različne načine, njen sok pa je ena izmed vse bolj priljubljenih pijač, predvsem zaradi njenih izjemnih zdravstvenih koristi… več tukaj.