Najvišje so trije azijski potni listi, ki svojim imetnikom ponujajo večjo globalno svobodo potovanja kot katerikoli drugi. To je razkrilo novo četrtletno poročilo, ki ga je objavilo londonsko svetovalno podjetje za globalno državljanstvo in prebivanje Henley & Partners.

Japonska je prehitela Singapur in Južno Korejo. Svojim državljanom je namreč ponudila dostop brez vizuma ali dostop na zahtevo do rekordnih 193 držav po vsem svetu. Kar je več v primerjavi s 192-imi, ki jih nudita drugouvrščeni državi na svetu.

Vseeno pa je, zaradi trenutnega stanja s covid-19 v Aziji, manj verjetno, da bodo ti državljani izkoristili takšno svobodo potovanja po svetu.

Mednarodno povpraševanje potnikov po letalskih potovanjih v azijsko-pacifiški regiji, je po zadnjih statističnih podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA), še vedno za petino pod ravnijo pred covidom.

Evropa prevladuje

Prvim trem azijskimi državami, ki so na vrhu lestvice, sledi kar nekaj evropskih držav. Nemčija in Španija sta izenačeni s 190 destinacijami, sledijo ji Finska, Italija in Luksemburg s 189-imi.

Na petem mestu so Avstrija, Danska, Nizozemska in Švedska. Francija, Irska, Portugalska in Združeno kraljestvo so na 6. mestu.

Nova Zelandija in Združene države so na 7. mestu, poleg Belgije, Norveške in Švice.

Državljani Afganistana so znova na dnu lestvice. Brez vizuma lahko dostopajo le do 27-ih držav.

Ker se omejitve potovanj umirjajo, obstajajo obetavni znaki, da bodo tudi potni listi nižjega ranga začeli pridobivati na ​​moči. Imetniki indijskih potnih listov imajo zdaj podobno svobodo potovanja, kot so jo imeli pred pandemijo. Neomejen dostop imajo do 57 destinacij po vsem svetu (v primerjavi s samo 23 destinacijami leta 2020).

Zaradi invazije na Ukrajino so imetniki ruskih potnih listov bolj kot kadarkoli prej odrezani od preostalega sveta.

Indeks ne upošteva začasnih omejitev ali zaprtja zračnega prostora. Ruski potni list je trenutno na 50. mestu indeksa, brez vizuma lahko dostopajo do 119 destinacij, a je resničnost taka, da je ruskim državljanom zaradi sankcij EU in zahoda, dostop do mnogih od teh destinacij onemogočen.

Najboljši potni listi za julij 2022 so:

1. Japonska (193 destinacij)

2. Singapur, Južna Koreja (192 destinacij)

3. Nemčija, Španija (190 destinacij)

4. Finska, Italija, Luksemburg (189 destinacij)

5. Avstrija, Danska, Nizozemska, Švedska (188 destinacij)

6. Francija, Irska, Portugalska, Združeno kraljestvo (187 destinacij)

7. Belgija, Nova Zelandija, Norveška, Švica, Združene države (186 destinacij)

8. Avstralija, Kanada, Češka, Grčija, Malta (185 destinacij)

9. Madžarska (183 destinacij)

10. Litva, Poljska, Slovaška (182 destinacij)

11. Slovenija, Latvija, Estonija (181 destinacij)

Najslabši potni listi julija 2022

Številne države po svetu imajo dostop brez vizuma ali vizum ob prihodu v 40 ali manj držav, to so:

105. Severna Koreja (40 destinacij)

106. Nepal, Palestinsko ozemlje (38 destinacij)

107. Somalija (35 destinacij)

108. Jemen (34 destinacij)

109. Pakistan (32 destinacij)

110. Sirija (30 destinacij)

111. Irak (29 destinacij)

112. Afganistan (27 destinacij)

Drugi indeksi

Seznam potnih listov od Henley & Partner’s je eden izmed številnih indeksov, ki so jih finančna podjetja ustvarila za razvrščanje globalnih potnih listov glede na dostop, ki ga zagotavljajo svojim državljanom.

Henley Passport Index 199 potnih listov razvršča glede na število destinacij, do katerih lahko njihovi imetniki dostopajo brez predhodnega vizuma. Posodablja se v realnem času skozi vse leto, ko in ko začnejo veljati spremembe vizumske politike.

Vir: CNN Foto: