Katero kripto valuto imajo teroristične organizacije najraje?

Tron, razvijajoče se omrežje kriptovalut, zdaj presega Bitcoin. Za prenose kriptovalut so mu naklonjene tudi skupine, kot sta Hamas in Hezbolah. EU, Izrael, ZDA in druge države te subjekte štejejo za teroristične organizacije. Premik, ugotovljen v Reutersovi analizi, je pripisati hitrejšim časom transakcij v omrežju Tron in nižjim pristojbinam v primerjavi z bitcoinom.

V Reutersovi analizi je bilo ugotovljeno, da se je povečalo število izraelskih varnostnih ukrepov, usmerjenih proti denarnicam Tron. Hkrati se je zmanjšalo število zasegov denarnic z bitcoini. Ta trend je opazen od leta 2021. Ta trend kaže na vse večjo naklonjenost do Trona med temi organizacijami.

Mriganka Pattnaik, izvršna direktorica podjetja Merkle Science, je to potrdila za agencijo Reuters. Podjetje ima sedež v New Yorku in je specializirano za analitiko veriženja blokov. Opozoril je, da organizacije dajejo prednost Tronu zaradi njegove učinkovitosti in stabilnosti. Reutersova študija razkriva, da je izraelska agencija NBCTF zamrznila 143 denarnic s Tronom. Do tega ukrepa je prišlo med julijem 2021 in oktobrom 2023. Razlog za to so bile domnevne povezave s terorističnimi dejavnostmi.

Oktobra, ko je Hamas izvedel napade, v katerih je bilo ubitih približno 1 200 ljudi, se je Izrael maščeval z bombardiranjem in kopensko invazijo na Gazo, v kateri je umrlo približno 14 000 ljudi. Hkrati je Izrael okrepil preiskavo finančnih mrež Hamasa.

Izrael je poročal, da je med letom zasegel 87 denarnic s Tronom, kar je pomemben delež vseh zasegov. Med njimi je bilo 39 denarnic, povezanih s Hezbolahom v Libanonu, in 26 denarnic, povezanih s palestinskim Islamskim džihadom, zaveznikom Hamasa. Poleg tega je bilo zaseženih 56 denarnic Tron, povezanih s Hamasom, od katerih je bila večina povezana z družbo Dubai Co. For Exchange, podjetjem za izmenjavo denarja s sedežem v Gazi.

Izzivi pri sledenju transakcijam s kriptovalutami

Po napadih Hamasa je Izrael razglasil obsežno operacijo, katere tarča je bilo 600 kriptografskih računov. Ti računi, povezani s podjetjem Dubai Co. so bili zamrznjeni. Izrael družbo Dubai Co. uvršča med teroristične subjekte in jo obtožuje, da finančno pomaga Hamasu.

Na prošnjo za komentar družbe Dubai Co, ki je bila navedena v odredbi o zasegu, nismo prejeli odgovora.

Reuters je poročal, da je več kot deset ljudi, katerih računi so bili med 600 zamrznjenimi, povedalo, da so Tron uporabljali iz poslovnih ali osebnih razlogov, in zanikalo kakršne koli povezave s Hamasom ali Islamskim džihadom. Ena oseba, znana kot Neo, je priznala možnost, da je nekoč nenamerno nakazala denar nekomu, ki je povezan s Hamasom.

Določitev natančnih zneskov, ki so prek kriptovalut dosegli te skupine, je težavna, saj je težko potrditi, ali so bila sredstva, poslana v zasežene denarnice, namenjena prav njim.

Hayward Wong, predstavnik podjetja Tron, registriranega na Britanskih Deviških otokih, je priznal možnost zlorabe tehnologije. Tron, kot je izjavil, nima nadzora nad svojimi uporabniki. Poleg tega ni povezan s skupinami, ki jih je identificiral Izrael.

Sledenje transakcijam s kriptovalutami in naslovom denarnic je mogoče prek verige blokov, javne glavne knjige. Vendar pa je identifikacija dejanskih posameznikov, ki sodelujejo v teh transakcijah, običajno nedosegljiva vsem, ki niso organi pregona ali platforme za trgovanje s kriptovalutami.

Reutersovi viri so razkrili, da je Tether, pomembna kriptovaluta, večinoma v obtoku v omrežju Tron. Tether, ki je s tržno vrednostjo 89 milijard dolarjev na tretjem mestu na svetu, je po podatkih CoinGecko v zadnjem letu povečal svojo vrednost za približno 33 %.

Kot vodilni stablecoin je Tether zasnovan tako, da ohranja stalno vrednost 1:1 z ameriškim dolarjem, ki je podprta z rezervami. Podjetje ponovno poudarja svojo zavezanost boju proti nezakonitim dejavnostim z aktivnim spremljanjem, zamrznitvijo sumljivih žetonov in sodelovanjem z organi pregona.

Vse večja prisotnost Tetherja v omrežju Tron

Čeprav Tron zunaj skupnosti kriptovalut ni splošno priznan, je postal glavni verižni blok za transakcije Tether. V njej je trenutno shranjenih 48 milijard dolarjev v žetonih Tether. Po podatkih podjetja Messari je povprečno število transakcij v Tronu med aprilom in junijem poskočilo na 9,1 milijona na dan, kar je 70-odstotno povečanje glede na prejšnje leto.

Tronovega ustanovitelja Justina Suna je marca tožila ameriška Komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC). SEC ga je obtožila, da je umetno napihoval obseg trgovanja in prodajal žetone Tron brez ustrezne registracije. Sun je obtožbe zavrnil kot neutemeljene.

Vir foto: Pixabay Biznis24