Kava ne bo negativno vplivala na zdravje vašega srca

ByAna Koren

28. marca, 2023 , ,

Kava ne bo negativno vplivala na zdravje vašega srca

Pitje kave ne bo negativno vplivalo na zdravje vašega srca. Študija, objavljena v reviji New England Journal of Medicine 23. marca, namreč pravi, da kava ni povezana s prezgodnjimi atrijskimi kontrakcijami pri zdravih posameznikih.

Prezgodnje atrijske kontrakcije ali PAC se nanašajo na dodatne srčne utripe, ki se začnejo v enem od dveh zgornjih prekatov srca in izkrivljajo enakomerne srčne utripe. Čeprav so PAC normalni in običajno ne potrebujejo nobenega zdravljenja, nekateri ljudje takoj postanejo zaskrbljeni, ko začutijo, da njihov srčni utrip ‘preskakuje’.

Ugotovitve študije

Ugotovitve študije pravijo, da kava ni povezana z različnimi boleznimi, vključno z boleznimi srca. Za dnevne pivce kave je ta raziskava torej dobra novica. Po FDA lahko zdravi odrasli popijejo približno 400 miligramov kofeina na dan. To je približno štiri do pet skodelic kave.

Gregory Marcus, MD, kardiolog in profesor na Univerzi Kalifornije v San Franciscu, je s svojo ekipo izvedel klinično preskušanje. Ugotoviti je želel, ali kava kritično vpliva na srce. Glavno raziskovalno vprašanje je bilo ugotoviti, ali bo skodelica ali dve kave povečala število PACS v naših srcih. 

“Vsi jih imamo,” pravi Marcus. “Če na nekoga, ki hodi po ulici, namestite srčni monitor, bi našli PAC.”

Čeprav PAC običajno niso nevarni, lahko pri starejših pogosto povzročijo atrijsko fibrilacijo. Slednje pa povzroči razbijanje srca in omotico. Sčasoma lahko poveča tudi tveganje za srčno popuščanje ali možgansko kap. Ker lahko vodi do usodnih rezultatov. Marcusje torej želel preučiti, ali lahko dnevna kava vpliva na razširjenost PAC.

Klinično preskušanje je zbralo 100 zdravih odraslih, ki so redno pili kavo, običajno skodelico na dan. V dveh tednih so ali uživali kofein ali pa so se ga vzdržali. Vsi udeleženci so v tem času nosili obliž za elektrokardiogram za beleženje električnega gibanja srca.

Ugotovitve

Skupina je ugotovila, da so udeleženci glede na dneve vnosa kofeina in dni brez kofeina, z 58 oziroma 53, prezgodnje ventrikularne kontrakcije, ki vplivajo na spodnje prekate srca, se nekoliko razlikujejo, pokazali primerljive PAC. Posamezniki so imeli v povprečju 154 prezgodnjih prekatov na dneve, ko so pili kavo, in 102 na dneve, ko niso pili kave. Glede na prejšnje študije lahko številne prezgodnje kontrakcije prekatov povečajo možnost kroničnega srčnega popuščanja.

“Večina ljudi ima približno 100.000 srčnih utripov na dan,” pravi David Kao, MD, izredni profesor medicine in kardiologije na Medicinski fakulteti Univerze v Koloradu, ki ni bil del raziskave. Pravi, da je kljub razliki v prezgodnjem krčenju prekatov ključno videti celotno sliko.

Kao pravi, da je bilo udeležencem ob dnevih kave približno 0,15 odstotka srčnih utripov povezanih s prezgodnjim krčenjem prekatov, v primerjavi z 0,1 odstotkom ob dnevih brez kave. Ugotavlja, da študija razkriva neškodljive učinke kave na naše zdravje.

Manj resno je bilo ugotovljeno, da so bili udeleženci ob dnevih kave bolj aktivni in so na noč spali približno 30 minut manj. To pomeni, da če imate težave s spanjem, se vsakodnevnemu pitju kave vseeno izognite. 

Čeprav študija kaže, da skodelica ali dve kave na dan ne bosta vplivali na zdravje vašega srca, je pomembno, da poznate svoje telo in se, če kažete znake nespečnosti, tesnobe, slabosti itd. vzdržite prekomernega pitja kave.

vir Foto: Pexels