Kavna usedlina – učinkovito čistilno sredstvo vašega doma

Kava [Foto: Freepik]

Kavna usedlina – učinkovito čistilno sredstvo vašega doma

Ste vedeli, da lahko kavno usedlino uporabite za učinkovito čiščenje vašega doma? To morda zveni nenavadno, vendar ima ta običajno zavržen odpadek presenetljive čistilne lastnosti. Kljub manjši priljubljenosti v primerjavi z drugimi gospodinjskimi pripomočki, kot so limone ali soda bikarbona, lahko kavna usedlina opravi izjemno delo pri čiščenju. Tukaj je šest načinov, kako lahko kavna usedlina postane vaša nova zaveznica pri čiščenju doma:

Čiščenje lončkov in ponvic: Kavna usedlina deluje kot rahlo abrazivno sredstvo, ki učinkovito odstrani trdovratno olje in maščobo iz loncev in ponvic. Uporabite jo lahko tudi na občutljivih površinah, kot so teflon ali lito železo. Preprosto dodajte žlico kavne usedline v toplo milnico in nežno zdrgnite posodo. Nato sperite in posušite kot običajno.

Čiščenje pečice in rešetk za žar: Kavna usedlina pomaga razmaščevati in odstranjevati maščobne obloge ter oprijeto hrano iz pečic in rešetk za žar. Zmešajte kavno usedlino z vodo in jo uporabite za namakanje. Po namakanju preprosto obrišite obloge ali sperite s tekočo vodo.

Absorpcija neprijetnih vonjav v hladilniku: Kavna usedlina je odlična za absorbiranje dolgotrajnih neprijetnih vonjav v hladilniku. Po odstranitvi vira vonja postavite skodelico suhe kavne usedline v hladilnik.

Nevtralizira vonjave na rokah: Kavna usedlina lahko pomaga nevtralizirati močne vonjave hrane, kot so česen in čebula, na vaših rokah. Preprosto podrgnite majhno količino med dlanmi, da odstranite neprijetne vonjave, hkrati pa naredite piling za mehkejše roke.

Popravilo prask na leseni opremi: Za odstranjevanje prask na leseni opremi naredite pasto iz kavne usedline in vode ali jedilnega olja. Nanesite jo na praske, pustite delovati in nato obrišite odvečno pasto ter posušite les s poliranjem.

Čiščenje kamina: Čiščenje kamina lahko postane manj neurejeno, če pred tem potresete kavno usedlino po pepelu. Usedlina naredi pepel težji, kar olajša zbiranje in odstranjevanje ostankov.

Kavna usedlina je tako več kot le sestavina vaše jutranje kave. Uporabite jo za čiščenje in izkoristite njene čistilne lastnosti ter naredite svoj dom še bolj sijoč in svež.

vir; Foto: Freepik; Portal24