(Foto: YouTube/ STA)

Na portalu Siol.net so 13. aprila na informacijsko pooblaščenko naslovili zahtevo za dostop do informacij javnega značaja v zvezi s posli med podjetjem novinarke Necenzurirano.si Vesne Vuković SEE M. & C in družbo GEN-I, v času, ko jo je vodil Robert Golob. Urad informacijske pooblaščenke 42 dni kasneje še ni odgovoril. Informacijska pooblaščenka je GEN-i že pred državnozborskimi volitvami pozvala k predaji vseh podatkov in pogodb med podjetjema. Zadeva se od takrat ni premaknila.

Informacijska pooblaščenka: Odločba bo predvidoma izdana do konca naslednjega tedna

“V zvezi z vašim vprašanjem o poteku pritožbenega postopka zoper zavrnilni odgovor družbe Gen-i vam sporočamo, da je zadeva v postopku obravnave in bo odločba izdana predvidoma do konca naslednjega tedna,” so Siolu sporočili iz urada IP Mojce Prelesnik.

“Pozivamo, da nam nemudoma oziroma najkasneje v roku osmih dni od prejema tega poziva pošljete morebitne dokumente, iz katerih izhajajo odgovori na vprašanja prosilke v zvezi s podjetjem SEE M. & C. in se do njih opredelite,” je takrat na podlagi pritožbe Siol.net GEN-I pozvala IP. Podjetju namreč noče pojasniti, kako naj bi takratni predsednik uprave Robert Golob financiral podjetje SEE M. & C. novinarke portala Necenzurirano Vesne Vuković.

Poleg Goloba naj bi podjetje Vukovićeve financiral še en bodoči član vlade in sicer kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič. Podjetju bi naj prek svojega svetovalnega centra Brio nakazal 34 tisoč evrov.

Iz GEN-I na račun podjetja Vukovićeve naj bi šlo 103 tisoč evrov

Na račun podjetja, ki ga je Vukovićeva ustanovila leta 2017 in vodila do maja 2021, naj bi GEN-I, ki ga je takrat vodil Golob, nakazal 103 tisoč evrov. Kot že rečeno, pojasnil, koliko denarja in za kaj točno naj bi GEN-I nakazal Vukovićevi, ne GEN-I in ne Vukovićeva Siolu niso odgovorili. 

Iz GEN-I so odgovorili le, da družba “ne razkriva pogodb in poslov, ki so označeni kot poslovna skrivnost in ki so bili sklenjeni v času, ko družba GEN-I, d. o. o., ni bila poslovni subjekt pod prevladujočim vplivom oseb javnega prava in torej ni bila zavezanec po Zakonu o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ). Podjetje GEN-I je sicer zavezanec za ZDIJZ šele od spremembe lastniške strukture v letu 2021.”

Da je denar iz GEN-I na račun podjetja SEE M. & C. res kapljal, potrjuje znesek 3.660 evrov, nakazan januarja letos, kar je razvidno iz Erarja, ki sicer podatke o nakazilih GEN-I objavlja šele od novega leta. 

Vukovićeva je svoje podjetje, v katerem je imela stoodstotni lastniški delež, ustanovila 13. septembra 2017. 18. marca 2019 je podjetje v celoti prodala Mitji Zorku, do 10. maja 2021 pa je ostala še direktorica podjetja.

Gorenje potrdilo sodelovanje z Vukovićevo

Sodelovanje s podjetjem Vukovićeve, ki naj bi denar prejemalo od štirih podjetij, so za Siol potrdili v velenjskem proizvajalcu bele tehnike. Zapisali so:  Gorenje je imelo s podjetjem SEE M. & C. sklenjene pogodbe v različnih obdobjih od 2017 do 2019, torej v času iskanja strateškega partnerja ter pred in med prevzemnim postopkom in takoj po njem.”

Vir: Siol