Kdaj in kako pravilno uporabiti lesni pepel v vrtu?

ByA.K.

20. januarja, 2024 ,
Foto: Freepik

Kdaj in kako pravilno uporabiti lesni pepel v vrtu?

Bliža se konec zime in s tem obdobje, ko imamo na voljo veliko lesnega pepela zaradi kurjenja lesa, zato se postavlja vprašanje njegove uporabe v vrtu. Lesni pepel je bogat s hranili in ima pozitiven vpliv na večino vrst tal. Kljub temu pa obstajajo nekatere situacije, ko ni primeren za vrt in za nekatere rastline.

Lesni pepel vsebuje fosfor, kalij, magnezij, kalcij in številna mikrohranila, zaradi česar je uporaben dodatek v vrtu. Vendar pa moramo biti previdni pri njegovi uporabi. Pepel je namreč močno alkalen in vsebuje veliko količino kalcijevega karbonata (apna). Zato ga priporočamo na kislih tleh, kjer lahko ustvari nevtralno okolje, ki je ugodno za večino rastlinskih vrst.

Paziti je treba, da ne pretiravamo

Vendar pa je treba paziti, da ne pretiravamo z dodajanjem lesnega pepela, še posebej, če imamo že nevtralna ali alkalna tla. Dodajanje pepela v takšnih pogojih lahko zmoti pH reakcijo tal. Pepel tla naredi bolj alkalna in oteži absorpcijo hranil za rastline, kar lahko vodi do slabšega pridelka. Zato je pred uporabo lesnega pepela v vrtu priporočljivo opraviti analizo tal in preveriti reakcijo.

Poleg tega nekatere gojene rastline ne prenašajo alkalnih tal in bi njihovo dodajanje pepela lahko povzročilo stagnacijo rasti in odmiranje. Med takšnimi rastlinami so borovnice, rododendroni, azaleje, maline, robide, jabolka, hruške, breskve, paprika, peteršilj, jajčevec, sladka koruza in krompir, ki ima povečano tveganje za pojav krastavosti ob prekomerni uporabi pepela.

Lesni pepel se najbolje prileže rastlinam, ki raje rastejo v nevtralnih tleh, kot so čebula, jagode, fižol, korenje, rdeča pesa, zelje, sivka, koromač, žajbelj in bazilika. Zato je pomembno, da pri uporabi lesnega pepela v vrtu pazimo na vrsto tal in rastlin, ter ga pravilno uporabimo, da bomo lahko uživali v zdravem in obilnem pridelku.

vir; Foto: Freepik; Portal24