Kdaj je čas, da otrok začne spati v svoji sobi?

Kje bo vaš dojenček spal, ko pridete domov iz bolnišnice se je precej enostavno odločiti, toda kdaj je čas, da začne otrok spati v svoji sobi? Večina staršev se namreč na začetku odloči za skupno sobo, ker je tako varneje in lažje. Toda na neki točki boste morda želeli svojo spalnico nazaj. Tukaj je opisano, kako ugotoviti, kdaj je čas za to veliko spremembo.

Ameriška akademija za pediatrijo ne priporoča, da bi otrok takoj po rojstvu začel spati v svoji sobi. Trdijo, da je najbolje, da z otrokom vsaj prvih šest mesecev delite sobo, vendar ne postelje, da zmanjšate tveganje za sindrom nenadne smrti dojenčka (SIDS).

Ne samo, da je delitev sobe varnejša izbira, lahko je tudi bolj priročna. Pediatri namreč razlagajo, kako lahko z otrokom v bližini olajšamo nočno hranjenje in uspavanje.

“Deljenje sobe brez skupne postelje je priporočljivo za prvo leto življenja in ni konkretnih dokazov o tem, kdaj bi bilo varno preseliti dojenčka v ločeno sobo pred prvim letom.” Vendar so stopnje smrti zaradi spanja najvišje v prvih šestih mesecih, zato je delitev sobe v tem občutljivem obdobju še posebej pomembna,” svetuje Ameriška akademija za pediatrijo.

Kdaj je najboljši čas, da otrok začne spati v svoji sobi?

Glede na to, da je vsak otrok drugačen, bodo morali starši upoštevati tako njegove potrebe kot svoje, preden se odločijo, katero spalno okolje bo najboljše za njihovega otroka. Prav tako je treba upoštevati, da nimajo vse družine možnosti, da otroka preselijo v svojo sobo. Razlog za slednje je običajno pomanjkanja prostora.

Raziskave so pokazale, da otroci bolje spijo, če so sami v sobi. Pogosto je namreč, da prisotnost staršev v sobi vpliva na nočni spanec. Raziskave tudi kažejo, da je skupna raba sobe povezana z manj nočnega spanca in zmanjšano kvaliteto spanja. Običajni nočni zvoki staršev, kot so smrčanje, kašljanje in obračanje, lahko povzročijo, da se otrok prebuja (ali obratno). Ko se malček zbudi, morda težje zaspi nazaj kot odrasel.

Določanje optimalne starosti za lastno sobo je odvisno od primarnega cilja. Če želite izboljšati spanec in čim bolj zmanjšati izzive, ki se lahko pojavijo ob premestitvi starejšega dojenčka ali malčka v novo sobo, strokovnjaki priporočajo prehod med 6. in 9. mesecem starosti.

Starši, ki želijo otroka premakniti, ko se jim zdi čustveno prav, se bodo morali za to odločiti individualno. Nekateri otroci so namreč na isto pripravljeni že pri šestih mesecih, drugi pa še niti, ko dopolnijo dve leti. Če je cilj zmanjšati tveganje za SIDS, potem je idealna starost za selitev v novo sobo po prvem rojstnem dnevu, svetuje Ameriška akademija za pediatrijo.

vir Foto: Pexels