Kdaj je pravi čas za športno masažo – pred ali po vadbi?

ByA.K.

16. januarja, 2024
Foto: Pexels

Kdaj je pravi čas za športno masažo – pred ali po vadbi?

Ko gre za povečanje koristi vaše vadbene rutine, sta pravilno okrevanje in skrb zase ključnega pomena. Ena izmed priljubljenih metod, h kateri se pogosto zatekajo športniki in fitnes navdušenci, je športna masaža. Športna masaža je specializirana oblika masažne terapije, ki se osredotoča na izboljšanje atletske zmogljivosti, zmanjšanje mišične napetosti in pomoč pri okrevanju po vadbi.

Vendar pa se pogosto poraja vprašanje, ali je boljša športna masaža pred ali po vadbi. Poglobimo se v temo in raziščimo prednosti in slabosti vsakega pristopa.

Pred vadbo

Športna masaža pred vadbo lahko nudi številne potencialne koristi. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj bi lahko razmislili o načrtovanju seje pred treningom:

Povečan obseg gibanja: Tehnike športne masaže, kot sta raztezanje in masaža globokih tkiv, lahko pomagajo izboljšati prožnost in povečajo vaš obseg gibanja. Z masažo pred vadbo boste morda občutili večjo lahkotnost gibanja in izboljšali športno zmogljivost.

Preprečevanje poškodb: Napete mišice in vozli lahko povečajo tveganje za poškodbe med vadbo. Športna masaža pred vadbo lahko pomaga prepoznati in obravnavati področja napetosti, zmanjšati verjetnost nategov, zvinov in drugih poškodb.

Mentalna priprava: Masaža pred vadbo vam lahko pomaga tudi pri sprostitvi in psihični pripravi na fizične zahteve vašega treninga. Zmanjša lahko stres in tesnobo ter vam omogoči, da se vadbe lotite z jasnim in osredotočenim umom.

Ko se odločite za športno masažo pred vadbo, morate upoštevati nekaj stvari. Masažne tehnike se razlikujejo in nekateri terapevti lahko uporabljajo močnejše metode, zaradi katerih se lahko počutite utrujeni. Poleg tega lahko globoka masaža tkiv pred vadbo povzroči začasno bolečino v mišicah, kar vpliva na vašo zmogljivost med vadbo.

Po vadbi

Športna masaža po vadbi je že dolgo priljubljena med športniki zaradi njenih potencialnih koristi pri pomoči pri okrevanju. Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je lahko masaža po vadbi koristna:

Okrevanje mišic: Intenzivna vadba lahko povzroči bolečine v mišicah in zategnjenost. Športna masaža po vadbi lahko pomaga zmanjšati vnetje, izboljša prekrvavitev in spodbuja hitrejše okrevanje mišic z izpiranjem presnovnih odpadkov.

Sprostitev in lajšanje stresa: Telesna dejavnost lahko obremeni tako telo kot duha. Masaža po vadbi lahko sproži stanje sprostitve, razbremeni napetost in prispeva k splošnemu dobremu počutju.

Rehabilitacija po poškodbi: Če okrevate po poškodbi ali delate po rehabilitacijskem programu, ima lahko športna masaža ključno vlogo v procesu celjenja. Pomaga lahko razbiti brazgotinsko tkivo, izboljša prožnost in izboljša pretok krvi v poškodovano območje.

Medtem ko športna masaža po vadbi ponuja številne prednosti, je pomembno vedeti, da lahko takojšnja masaža globokih tkiv po intenzivni vadbi poslabša mišično bolečino in potencialno upočasni proces okrevanja. Na splošno je priporočljivo počakati vsaj 24 do 48 ur po naporni vadbi, preden se lotite intenzivne masaže globokega tkiva.

Konec koncev je odločitev, ali boste šli na športno masažo pred ali po vadbi, odvisna od vaših osebnih želja, ciljev in okoliščin. Če imate željo po preprečevanju poškodb, povečanem obsegu gibanja in psihični pripravi, bi lahko bila primerna izbira športna masaža pred vadbo. Po drugi strani pa, če ste osredotočeni na okrevanje mišic, sprostitev in rehabilitacijo po poškodbi, bo masaža po vadbi morda bolj koristna.

Ne pozabite, da je komunikacija s kvalificiranim masažnim terapevtom ključna. Lahko ocenijo vaše potrebe, prilagodijo masažne tehnike vašim posebnim potrebam in vas vodijo do najprimernejšega časa za vaše seje. Poleg tega je ključnega pomena, da poslušate svoje telo in spremljate, kako se odziva na masažno terapijo, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza.

vir; Foto: Pexels; Portal24