Kdaj začnejo dojenčki prepoznavati svoje ime?

ByA.K.

28. januarja, 2024 ,
Foto: Pexels

Kdaj začnejo dojenčki prepoznavati svoje ime?

Mnogi starši so radovedni, kdaj se njihov dojenček začne odzivati na svoje ime. Čeprav začnejo dojenčki prepoznavati zvoke že v nekaj mesecih, je odgovor na prepoznavanje imena nekoliko bolj zapleten. Tako kot pri drugih razvojnih mejnikih, tudi tukaj obstajajo razlike od otroka do otroka.

Dojenčki že od rojstva poslušajo svoje starše in njihove glasove, vključno s svojim imenom. Pravzaprav so že v maternici zaslišali vaš glas, zato ga začnejo prepoznavati zelo zgodaj. Vendar pa se odziv na ime lahko nekoliko zavleče.

Strokovnjaki opozarjajo, da se običajno opazi, da se dojenček začne odzivati na svoje ime med 8. in 10. mesecem starosti. Vendar ni določenega datuma ali trenutka, ko se to zgodi, saj je vsak otrok edinstven. Večina dojenčkov pa se običajno odzove na svoje ime do 15. meseca starosti.

Kako lahko prepoznamo, da se otrok odziva na svoje ime?

Obstaja nekaj znakov, na katere lahko starši pazijo:

  1. Ko dojenček sliši svoje ime, se začne obračati, da bi videl, od kod prihaja zvok.
  2. Morda bo prenehal s tem, kar je počel, ker je slišal svoje ime.
  3. Otrok se lahko nasmehne ali odgovori z glasom, ko ga sliši.

Če želite svojemu dojenčku pomagati prepoznati svoje ime, je pomembno, da ga uporabite čim pogosteje in da ste dosledni. Dr. Russell Horton, certificirani pediater pri Banner Health v Arizoni, poudarja, da je ponavljanje ključno pri učenju dojenčkov in malčkov. Uporabljajte topel glas, ko kličete otrokovo ime, vendar ne skrbite preveč, saj se bo dojenček sčasoma naučil prepoznavati svoje ime.

Če opazite, da vaš dojenček še ni odziven na svoje ime in je minilo že veliko časa, se ne prestrašite. Posvetujte se s pediatrom ali logopedom, ki vam bo svetoval, ali je potrebno kaj narediti glede tega. Pomembno je, da spremljate razvoj vašega otroka in mu nudite podporo pri razvoju jezika in komunikacije.

vir; Foto: Pexels; Portal24