Keir Starmer Sunaka obtožil ‘skvotanja’ na Downing Streetu

ByA.K.

4. januarja, 2024 , ,
Foto: Pexels

Keir Starmer Sunaka obtožil ‘skvotanja’ na Downing Streetu

Vodja opozicije, Keir Starmer, je na nedavno izjavo premierja Rishija Sunaka glede datuma naslednjih splošnih volitev v Združenem kraljestvu, odgovoril zelo ostro. Sunak je javno izrazil “delovno predpostavko”, da bodo volitve potekale v drugi polovici leta 2024 in ne maja, kot so nekateri predvidevali. Izjava pa je v britanskem političnem svetu sprožila oster odziv.

Sunak je svojo izjavo podal med novinarskim vprašanjem glede datuma volitev in izključil možnost volitev januarja 2025. Slednje je zakonsko najpoznejši možni datum. Kljub nizki podpori v anketah je Sunak poudaril, da si želi nadaljevati z upravljanjem gospodarstva, zniževanjem davkov ter odpravljanjem nezakonitih migracij.

Odziv opozicije

Opozicijski liberalni demokrati so pozvali Sunaka, naj volitve izvedejo maja 2024, namesto da bi se poskušal “oprijeti” oblasti do konca leta. Laburisti pa so trdili, da je datum volitev spomladi “najslabše varovana skrivnost v parlamentu”.

Keir Starmer, vodja laburistov in domnevni prihodnji premier, je Sunakove izjave ostro kritiziral. “Ljudje hrepenijo po spremembi. In jaz pravim predsedniku vlade, kaj skriva? Če ne bo določil datuma, kaj skriva pred javnostjo?” je dejal Starmer. Dodal je, da si večina javnosti želi čimprejšnjih volitev.

Ankete so dosledno kazale, da imajo konservativci pred laburisti približno 20 točk prednosti. Volilni sistem v Združenem kraljestvu je tak, da se to lahko v končnih rezultatih odrazi različno.

Starmer je tudi premierja Sunaka obtožil ‘skvotanja’ na Downing Streetu in ga pozval, naj zapusti položaj. “Ljudje si letos ne morejo privoščiti, da bi predsednik vlade več mesecev skvotil,” je zaključil Starmer, ki si prizadeva za hitrejše volitve in obljublja upanje in spremembe za državljane.

vir; Foto: Pexels; Portal24