Kenija: Policija s solzivcem razgnala protestnike, med njimi tudi polsestra Baracka Obame

ByAna Koren

25. junija, 2024 ,
Kenija [Foto: Pixabay]

Kenija: Policija s solzivcem razgnala protestnike, med njimi tudi polsestra Baracka Obame

Policija s solzivcem razgnala protestnike v Nairobiju, med njimi parlamenta v Nairobiju, kjer so jih poškropili s solzivcem, poroča CNN. Policija je streljala na protestnike, ki so poskušali vdreti v poslopje parlamenta, medtem ko so sprejemali zakon o zvišanju davkov. V incidentu je bilo ubitih najmanj pet protestnikov, več deset jih je bilo ranjenih, deli stavbe parlamenta pa so bili zažgani. Zakon mora potrditi še predsednik.

Auma Obama: Zakaj je bila tam?

Novinar CNN je Aumo Obamo povlekel na stran in jo vprašal, zakaj je sodelovala na protestu. “Tukaj sem, ker, poglejte, kaj se dogaja. Mladi Kenijci protestirajo za svoje pravice. Protestirajo z zastavami in transparenti. Sploh ne morem več gledati,” je rekla in zakašljala zaradi dima. “V nas so vrgli solzivec.”

Protestnik za njo je nosil transparent z napisom “Kolonializem v Keniji se ni nikoli končal”, drugi pa je vzklikal: “To je naša država. To je naš narod.” Auma Obama je na Twitterju objavila fotografije, ki prikazujejo njeno udeležbo na protestih. Urad nekdanjega predsednika Obame se ni odzval na prošnjo za komentar incidenta.

Protesti proti dvigu davkov in gospodarska kriza

Kenijci protestirajo proti dvigu davkov in mnogi pozivajo k odstopu predsednika Williama Ruta. Ruto je zmagal na volitvah pred skoraj dvema letoma, ko se je predstavljal kot predstavnik revnih delavcev. Vendar se je znašel ujet med konkurenčne zahteve posojilodajalcev, kot je Mednarodni denarni sklad, ki od vlade zahteva zmanjšanje primanjkljaja za pridobitev dostopa do več sredstev, in zahtevami državljanov.

Kenijci se soočajo z gospodarsko krizo, ki so jo povzročile pandemija covida-19, vojna v Ukrajini, dve zaporedni leti suše in devalvacija nacionalne valute. Novi zakon želi zbrati dodatnih 2,7 milijarde dolarjev davkov za zmanjšanje dolga, glede na to, da samo plačila obresti predstavljajo 37 odstotkov letnega prihodka države. Vlada je že nekoliko popustila in obljubila, da se bo odpovedala novim davkom na kruh, jedilno olje, avtomobile in finančne transakcije, vendar to ni bilo dovolj za zadovoljstvo protestnikov.

V množičnih protestih po vsej državi prejšnji teden je bilo ranjenih najmanj 200 ljudi, ena oseba je umrla in več kot 100 jih je bilo aretiranih.

[Vir: CNN]; Portal24; Foto: Pixabay