KFOR potrdil rafalno streljanje na severu Kosova

Rafalno streljanje na severu Kosova. Vučić in Brnabićeva sta se nujno sestala z generalom. Načelnik glavnega štaba srbske vojske general Milan Mojsilović je po novici o izbruhu streljanja na severu Kosova dejal, da je prisotnost SRB na administrativni meji med Srbijo nujna.

Kosovski mediji v srbščini in albanskem jeziku poročali o rafalnem streljanju v bližini Zubinega Potoka na severu Kosova. Kosovski spletni portal je navedel, da je do streljanja prišlo, ko so “specialne enote kosovske policije poskušale odstraniti barikade” na eni od lokalnih cest v občini Zubin Potok.

Prištinska Koha na drugi strani trdi, da so lokalni Srbi napadli pripadnike mednarodnih sil (KFOR). KFOR je kasneje za ta portal potrdil streljanje “v bližini njihove patrulje”, ne pa tudi napada. Kosovska policija je zanikala navedbe medijev v Beogradu “o kakršnih koli konfliktih s policijo v Zubinem Potoku”.

“Situacija je zapletena, kompleksna, zahteva prisotnost vojske ob administrativni črti in v prihodnjem obdobju bo vojska usmerjena v izvajanje nalog,” je dejal načelnik GŠ VS general Milan Mojsilović za provladni komercialni TV Pink.

Nujen sestanek z Vučićem in Brnabićevo

Pred tem se je srečal s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem in premierko Ano Brnabić. Za TV Pink je potrdil, da je na poti v Raško na jugu Srbije. Dodatnih podrobnosti ni podal.

Napetosti na severu Kosova trajajo že dva tedna, potem ko je kosovska policija (KP) aretirala nekdanjega policista, ki ga sumi “rušitve ustavnega reda”, na kar so se lokalni Srbi maščevali s postavitvijo barikad in zahtevali njegovo izpustitev.

V naslednjih dneh so aretirali še dva Srba, odstranitev barikad pa so zahtevale ZDA in Velika Britanija v Beogradu in Prištini ter nemški veleposlanik na Kosovu. Glavni vir napetosti med Srbijo in njeno nekdanjo pokrajino z večinskim albanskim prebivalstvom je razglasitev neodvisnosti Kosova leta 2008.

Srbija te poteze še vedno ne priznava in spodbuja srbsko manjšino na Kosovu, naj ostane zvesta Beogradu.

Bo na Kosovu izbruhnila vojna, bo Srbija poslala vojsko?

Zadnje srbsko-kosovske napetosti so dosegle nevaren vrh. Srbija je zagrozila, da bo na Kosovo premestila svoje enote. Mednarodna skupnost išče rešitve. Napetosti med Srbijo in Kosovom so znova na naslovnicah. Epicenter spopadov med srbsko manjšino in albansko večino je na severu Kosova… več tukaj.

Foto: Kossev (fotografija je simbolična)

By A.K.

One thought on “KFOR potrdil rafalno streljanje na severu Kosova”

Komentar: