Kijev po seriji ruskih raketnih napadih zaostruje varnostne ukrepe

ByAna Koren

28. marca, 2024 , , , ,
Foto: Pexels

Kijev po seriji ruskih raketnih napadih zaostruje varnostne ukrepe

Po seriji ruskih raketnih napadov na Kijev in povečani grožnji infiltracije ruskih saboterjev je Serhii Popko, vodja kijevske mestne vojaške uprave, napovedal poostritev varnostnih ukrepov. Odločitev je bila sprejeta na izrednem zasedanju kijevskega obrambnega sveta in je odziv na nedavno rusko uporabo hiperzvočnih križarskih raket Cirkon, ki lahko cilj zadenejo le nekaj minut po izstrelitvi.

V nedavnih napadih, posebej omenjenem 25. marca, so bili prebivalci ukrajinske prestolnice postavljeni v izjemno nevarnost, saj so eksplozije sledile le nekaj sekund po aktiviranju siren za zračni napad. Ta hitrost napada je drastično zmanjšala čas, ki so ga imeli prebivalci na voljo, da bi našli zavetje.

Poleg tega je Ukrajinska varnostna služba (SBU) 27. marca sporočila, da je aretirala dva Ukrajinca, obtožena sodelovanja z rusko zvezno varnostno službo (FSB) pri načrtovanju napadov na vojaške cilje in infrastrukturo za komunikacije, vključno s televizijskim stolpom v Kijevu.

Nove varnostne poteze vključujejo natančnejši nadzor nad organizacijo javnih dogodkov, zlasti tistih, ki privabljajo večje množice. Prav tako bo potekalo aktivno spremljanje družbenih omrežij v iskanju dezinformacij, provokacij in drugih vsebin, ki bi lahko destabilizirale razmere v mestu.

V svoji izjavi je Popko pozval prebivalce Kijeva, naj ostanejo mirni in ne podležejo paniki. Poudaril je, da se sprejemajo preventivni ukrepi za zagotovitev maksimalne zaščite Kijeva in njegovih prebivalcev. Obenem je opozoril na pomembnost upoštevanja varnostnih pravil in resnosti opozoril pred zračnimi napadi ter pozval prebivalce, naj skrbijo za lastno varnost.

[Vir: Kyiv Independent]; Portal24; Foto: